Vejledninger

(Siden er under ombygning)

Vejledninger

Kosten kan have en afgørende effekt i forebyggelsen og behandlingen af flere sygdomme og lidelser. Udfordringen for mange er, at der er så utrolig mange råd, at det kan føles umuligt at finde rundt i.  Mit arbejde er bl.a. at hjælpe dig igennem myterne og sørge for, at du får den nødvendige viden om, hvordan din kost kan gavne netop dig og dine udfordringer. 

Du er altid velkommen til at skrive til mig for at høre, om jeg kan hjælpe dig med dine udfordringer. 

Jeg vejleder inden for en række områder, heriblandt: 

  • Overvægt og vægttab (se her)
  • Madstress og forstyrret spisning
  • Plantebaseret ernæring
  • Optimering af vegansk kost
  • Vegansk / vegetarisk kost under graviditet
  • Vegansk /vegetarisk kost til børn
  • Hjerte-kar-sygdomme
  • Tarmsygdomme (crohns og colitis)
  • IBS eller irriteret tyktarm
  • Undervægt
  • og flere andre

Madstress og forstyrret spisning

Hvad er madstress? Det kan føles sådan her:
– dine tanker kredser ofte om mad (og vægt)
– du tænker ofte på, hvad du burde spise
– du har svært ved at slappe af omkring mad
– du spiser ofte mere, end du havde tænkt dig
– du har ofte dårlig samvittighed over, hvad du har spist/ikke har spist
– du bruger ofte kompenserende adfærd – f.eks. ved at spise mindre dagen efter, du føler, du har overspist
– du har svært ved ikke at spise, når andre spiser
– du belønner dig selv med mad
– osv.

Madstress kan se ud på mange måder, men det grundlæggende er, at maden og tankerne om maden er kommet til at fylde rigtig meget. Så meget, at det faktisk er begyndt at styre ens liv. Dette er dog ofte først noget, man bliver opmærksom på senere. 
Mine klienter har typisk haft et forstyrret spisemønster og  madstress i mange år, før de opsøger mig. Og når noget kommer snigende, så opdager man ofte først hvor slemt det er, når man er viklet godt og grundigt ind i det. 

Det, jeg kan hjælpe med, at bl.a. ændre dine tankemønstre, så du kan blive sat fri fra dette fængsel af madstress. Så du kan få dit liv tilbage, og se mad som det, der gerne skulle være  – mad. Det er både en hård proces og en utrolig givende og lærerig proces, hvor du endelig begynder at kunne mærke dig selv og have nok tillid til din krop til, at du kan være intuitiv. 


For mange vil det også være et stort ønske at opnå et vægttab. Det er vigtigt, at vi her arbejder med det mentale aspekt først, og ad den vej begynder at adressere vægten. På den måde går vi ikke på kompromis med den mentale sundhed og livskvalitet. 

 

Hjerte-kar-sygdom (kolesterol og blodtryk)

Rigtig mange danskere får medicin for forhøjet kolesterol. Men mange har ikke fået at vide, at den kost, de spiser, faktisk har den modsatte effekt – den er med til at øge deres kolesteroltal og dermed deres risiko for at få en blodprop.

I min vejledning vil jeg hjælpe dig med at sammensætte din kost, så den mad, du spiser, kan hjælpe med at nedsætte kolesteroltal og blodtryk og dermed er med til at forebygge åreforkalkning og blodpropper. Her kan kosten være et virkelig effektivt værktøj. 

Det betyder ikke, at du aldrig kan spise dine livretter igen. Ofte handler det mere om at tilføje flere gode fødevarer end at fjerne dem, der måske ikke gavner så meget. Mange bliver faktisk overraskede over, at der “ikke skulle mere til”.

 

Plantebaseret, vegansk og vegetarisk kost

At spise plantebaseret betyder, at man primært spiser mad fra planteriget; frugt, grønt, bælgfrugter, kornprodukter og nødder, kerner og frø. 

At spise vegansk betyder, at man ikke spiser animlakse produkter. Lakto-ovovegetarer inkludere æg og mejeriprodukter. 

Alle tre kostformer kan sammensættes, så de er gavnlige for sundheden. Men de kan også sammensættes, så de faktisk øger sygdomsrisikoen og risikoen for ernæringsmangler. Det er ikke altid helt let at finde rundt i, og hvilke kosttilskud der kan være nødvendige. Også her er der et utal af myter, der kan gøre det svært at vide, hvad man skal gøre, når man gerne vil spise sundt.

Jeg hjælper bl.a. med at sammensætte din kost, så den bliver så sundhedsfremmende som muligt, og med at vælge de rette tilskud til dig i de rette doser. 

Husk at en plantebaseret kost ikke nødvendigvis udelukker noget. Man kan sagtens spise plantebaseret og inkludere f.eks. æg, fisk eller ost. Det er helt op til dig, hvilke rammer du sætter og så hjælper jeg dig ud fra det. 

Vil du gerne vide mere om, hvorfor en plantebaseret kost kan være så sundhedsfremmende, så kan du se nærmere på min bog Den plantebaseret kost .

Irriteret tyktarm (IBS)

Alt for mange danskere går rundt med mave-tarm-problemer uden at vide, hvad de skal gøre. Mange går til lægen, og får at vide, de har IBS (irritable bowel syndrome), men ingen råd om, hvad de sådan gøre udover at prøve f.eks. mere vand og flere fibre.

IBS er defineret ved 

  • Symptomdebut mindst et halvt år før diagnose. Mindst 1 dag om ugen i gennemsnit i løbet af de sidste 3 måneder med smerter i maven – som ikke kan forklares ud fra strukturelle eller biokemiske abnormaliteter – og som har mindst to af følgende tre karakteristika:
    1. Er relateret til defækation; og/eller
    2. Er forbundet med forandring i afføringsfrekvens; og/eller
    3. Er forbundet med forandring i afføringens form (udseende)

 

Mave-tarm-gener kan vise sig på mange måde: mavesmerter, oppustethed, diarré, forstoppelse, sure opstød, kvalme osv.  Har du blod i afføringen, skal du søge læge.

Hvad med low FODMAP-diæten?

Low FODMAP-diæten er en striks diæt, hvor man udelukker en lang række fødevarer ud fra deres indhold af specifikke kulhydrater i 2-8 uger. Hvis det har en symptomlindrende effekt, reintroduceres de gradvist én for én for at se, hvilke fødevarer der giver problemer. For mange kan den nedsætte oppustethed og diarré. Men jeg anbefaler den normalt ikke. 

Det er vigtigt at adskille en kost, der giver en symptomlindring, fra en kost, der som helhed er gavnlig både for tarmen og resten af kroppen. Low fodmap-diæten er et godt eksempel på en diæt, der anbefales bredt, fordi den har vist at lindre mave-tarm-gener, men som faktisk udelukker mange fødevarer, der er vigtige for at bevare en sund mikrobiota og dermed en sund tarm. Faktisk har low fodmap-diæten vist sig at ændre mikrobiotaen i en ugunstig retning bl.a. ved at reducere de gavnlige tarmbakterier. At opleve symptomlindring er altså ikke nødvendigvis et tegn på en sund tarm. En anden potentiel negativ side ved en så striks diæt, er at den kan føre til et anstrengt forhold til mad. Derudover sætter den alle med IBS i samme bås.

Hvad anbefaler jeg?

Mit fokus er at sammensætte en plan baseret på dine symptomer og det, du spiser. Der er ikke nogen one diet fits all her. Det er utrolig individuelt, hvad man evt. reagerer på og det er især vigtigt, at man tager udgangspunkt i netop sine egne symptomer. Derfor er det ikke så hensigtsmæssigt blot at finde generelle råd på nettet eller få råd af andre med mave-tarm-problemer. Det er sjældent, at to personer har helt de samme symptomer og reagerer ens.  Ofte er det små ting i kosten, der igangsætter symptomer. Nogle gange kræver det en længere udredning. Men det er uhyre sjældent, at det kræver en så stor omvæltning af kosten, som low FODMAP-diæten kræver.

Priser og tilskud

  1. Indledende vejledning, forventningsafstemning, målsætning og plan for forløbet (60-90 min.) = 1500 kr.
  2. Opfølgningssamtale, udvidet (45-60 min.) = 1000 kr. 
  3. Opfølgningssamtale, kort (30 min.) = 500 kr.

——————————————————————–

Sygeforsikringen danmark giver tilskud (gruppe 1,2 + 5) på 350 kr. pr. konsultation (dog max 50 % af egenudgiften).
Har du en sundhedsforsikring, dækker de ofte en stor del af eller hele forløbet, hvis du opfylder deres krav (ofte kræves en BMI > 30 eller en livsstilssygdom). 

Obs

Alle konsultationer foregår online. Du bestemmer selv, om du foretrækker Zoom/Teams/Skype eller over telefon. 

Betaling skal være modtaget senest dagen inden konsultation via bankoverførsel. Du modtager info på mail min. 2 dage inden. 

Hvis du er medlem af Danmark, kan jeg indberette efter konsultationen.

Har du fået en bevilling via din sundhedsforsikring, bedes du sende denne til mig på mail ved booking. I så fald opkræves direkte hos forsikringsselskabet. 

Afbud skal ske senest 48 timer inden konsultationen via mail eller sms. Afbud gælder kun såfremt, du får svar. Ved udeblivelse uden gældende afbud, opkræves fuldt honorar. Der gives ikke penge retur ved køb af pakkeforløb.