(se oprindeligt Facebookpost her)

 

DET ER ARTIKLER SOM DENNE, DER GØR, AT ERNÆRINGSMYTERNE SIMPELTHEN NÆGTER AT UDDØ….

 

Jeg er blevet bedt om at kommentere på denne artikel (x), hvor en ernæringsforsker er interviewet, som skulle gøre rede for, hvor (u)sundt det nu lige også er at spise kød, mælk og æg.

Så lad os se nærmere på den 

 

1. argument
“Animalske fødevarer bidrager med livsnødvendig protein og mineraler til at få celler, muskler og knogler til at fungere optimalt. Og derudover mætter protein rigtig godt”

–>
At fremhæve enkelte næringsstoffer som argument for at vi bør indtage et produkt er et klassisk industri-argument. Protein og jern anvendes, når kød (og æg) skal sættes i et godt lys (1), og calcium anvendes, når mælk skal sættes i et godt lys (2). Ved at fremhæve vigtigheden af de enkelte næringsstoffer, får man nemlig produkterne i sig selv til at fremstå som vigtige eller ligefrem nødvendige for os.
Det er de naturligvis ikke, da protein, jern og calcium fås fra mange (sundere) fødevarer.

 

2. argument
”I okse- og svinekød er der for eksempel langt flere mineraler, blandt andet jern. Derfor er det vigtigt, at du får nok af det røde kød – ellers er det svært at få nok jern. Især hvis du er kvinde og har menstruation”.

–>
Samme taktik som før. Denne sætning er dog en tand værre, da det absolut ikke er svært at få nok jern uden rødt kød i kosten. Vegetarer har ikke højere risiko for jernmangel (3).
Dernæst er køds indhold af jern netop en af grundene til at undgå det helt. Højere indtag af jern fra rødt kød er forbundet med øget risiko for bl.a. hjertekarsygdom (4), type 2 diabetes (5) og tyk- og endetarmskræft (6).
Fødedygtige kvinder er i risiko for jernmangel, og derfor er det vigtigt, at de får en næringsrig kost, der også er rig på jern. Jern fra planter såsom bønner, linser, grøntsager og nødder naturligvis, da der ikke her er øget risiko for ovennævnte sygdomme. Tværtimod. Gode jernkilder ses her (7)

 

3. argument
”Men det er ikke kun de røde kødtyper, der er fyldt med gode næringsstoffer. Æg indeholder for eksempel også samtlige aminosyrer, så du kan bruge det hele i ægget, mens fisk især indeholder omega-3-fedtsyrer, der er essentielle for hjernen og dine nervebaner.”

–>
Og samme pointe igen igen. Vi anbefaler, at man spiser en sund planterig kost, og derved får alt det protein og omega-3, man har brug for. Ekstra gode omega-3 kilder er særligt knuste hørfrø, chiafrø, valnødder og grønkål.

 

4. argument
”Du behøver bestemt ikke at spise kød hver dag, men det kræver, at du få byttet kødet ud med masser af grøntsager, så du stadig får fibre og mineraler”

–>
Her må man næsten tænke, at den medvirkende ernæringsforsker er blevet fejlciteret. For der er som bekendt ikke et eneste gram kostfibre at hente i kød. Så overstående citat giver ganske enkelt ikke nogen mening.

 

5. argument
“Røgvarer som pølser og bacon indeholder salt, nitrit og røgmolekyler, der er forbundet med øget risiko for kræft, men det er altså ikke, fordi fødevarerne er animalske, men på grund af måden de er tilberedt på. Det samme gælder røde bøffer, hvis de bliver stegt for hårdt. Det skadelige sidder ikke i kødet – det påføres ved måden, det bliver tilberedt på.”

–>
Den øgede kræftrisko, der ses ved indtag af forarbejdet og rødt kød, sidder faktisk også netop i selve kødet – nemlig i dets indhold af hæmjern. Dette er ikke blot vores, men WHOs kræftagenturs vurdering (8). Men selv hvis det ”kun” skyldtes nitrit og salt og stegemutagenerne, så er det vel underordnet, at det er tilsat/fremkaldt ved tilberedning. Eller – det er i hvert fald underordnet for dem, der ikke kun spiser kødet råt.
Nitrit findes kun i forarbejdet kød og ikke i fx. hakket oksekød. Men tilberedes skal det (og her dannes stegemutagener). Og så er det nok også de færreste, der spiser det uden at putte salt/marinade m. salt i på.

 

6. argument
“Hvis du skærer de animalske fødevarer fra din kost, vil du komme til at mangle B12-vitamin, D-vitamin, jern og andre mineraler. Det vil du kunne få fra kosttilskud og grønne grøntsager, men de er ikke lige så letoptagelige i kroppen. Det er også svært at få alle aminosyrer uden æg, men det kan godt lade sig gøre. Du skal bare være virkelig dygtig til at sammensætte din kost”

–>
Vi er enige i, at alle veganere bør tage B12-tilskud i pilleform. D-vitamin er mange danskere i mangel af, da den primære kilde til D-vitamin er solens stråler, som vi ikke kan udnytte mellem oktober og april. Så de fleste danskere bør nok tage tilskud. Det ville altså kræve altså en hel del fisk og virkelig meget kød (!) at få dækket behovet derigennem. (9)
Du kan få alle aminosyrerne ved at spise broccoli – eller enhver anden plante, da alle planter indeholder ALLE essentielle aminosyrer (10). Det kræver bestemt ikke æg!
Jern og andre mineraler… Heller ikke korrekt.
At få dækket sit behov for næringsstoffer er vigtigt, men det er ikke svært uden animalske produkter. Det kræver naturligvis at man ikke lever af cola. Dernæst er det langt vigtigere at se på fødevarerne som helhed i stedet for på deres indhold af enkelte næringstoffer.

Du kan snildt dække dit behov for protein, jern og de andre mineraler fra animalske produkter. Her vil du dog uundgåeligt også få en god portion unødvendige og meget uhensigtsmæssige stoffer med i købet såsom mættet fedt, kolesterol, hæmjern, stegemutagener, inflammatoriske stoffer, tungmetaller, miljøgifte osv.

Du kan også nemt dække dit behov for protein, jern og andre mineraler fra planter. Her får du ingen af ovennævnte uhensigtsmæssige stoffer, men til gengæld en bred vifte af beskyttende plantestoffer såsom kostfibre, phytokemikalier og antioxidanter.

Så vi tænker, at konklusionen er ret ligetil 

Og mht dygtigheden, det skulle kræve at sammensætte en tilstrækkelig kost uden animalske produkter, kan vi afsløre, at det kræver følgende: spis godt med fuldkornsprodukter, bælgfrugter, frugt, grøntsager, nødder, frø og kerner. Tag tilskud med B12 og D-vitamin om vinteren. Done!

 

1)
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1280492955339451&id=698814000174019
2) https://www.facebook.com/698814000174019/photos/a.701030529952366.1073741828.698814000174019/968154883239928/?type=3&theater

3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25369923
4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23708150
5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23046549
6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23568532
7) https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1201975363191211&id=698814000174019
8) http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/
9) http://frida.fooddata.dk/
10) https://www.facebook.com/698814000174019/photos/a.701030529952366.1073741828.698814000174019/890742634314487/?type=3&theater

X) https://www.alt.dk/…/hvor-usundt-er-det-at-spise-koed-maelk…