(se oprindeligt Facebookopslag her)

 

Ny rapport om kost, aktivitet og kræft fra WCRF

 

ENDELIG er den her – den 3. og nyeste rapport fra World Cancer Research Fund International om kræft, kost og fysisk aktivitet.

Hver 10. år opdateres denne rapport, hvor førende eksperter gennemgår og vurderer årtiers forskning omkring kost og aktivitets betydning for en række forskellige kræftformer. Rapporten er udarbejdet efter data fra 51 millioner mennesker (og 3,5 millioner kræfttilfælde) og dækker 17 kræfttyper.

Ifølge WCRF kan 40 % af kræfttilfælde forebygges med den viden, vi har nu. Ifølge WHO skyldes 30 % af kræfttilfælde i vesten udelukkende kost.
En gennemgang af studier viser, at dem, der følger WCRFs råd mest, har 10-45 % lavere risiko for at udvikle kræft og 19-61 % lavere risiko for at dø af kræft end dem, der følger dem mindst. (1)

Denne rapport har enorm betydning for anbefalinger over hele verden, også for de danske anbefalinger. I Danmark er dens resultater særligt vigtige at få videreformidlet, da vi er det land i verden med aller flest kræfttilfælde pr. år. (2)

 

Opsummering af de mest overbevisende og relevante fund lyder:

 

Overbevisende fund

  • Fysisk aktivitet nedsætter risikoen for tyk- og endetarmskræft
  • Forarbejdet kød øger risikoen for tyk – og endetarmskræft
  •  Alkohol øger risikoen for kræft i mund, svælg, strubehoved, spiserør, lever og i tyk- og endetarm samt for brystkræft efter overgangsalder
  • Overvægt og fedme gennem voksenalderen øger risikoen for kræft i spiserør, bugspytkirtel, lever, tyk- og endetarm, bryst efter overgangsalder, nyre og livmoderslimhinde
  • Den opnåede højde i voksenalderen (det er ikke højden i sig selv, men de faktorer, der kan have forårsaget en øget vækst gennem puberteten) øger risikoen for kræft i tyk- og endetarm, bryst (før og efter overgangsalder) og æggestok

 

Stærke fund

  • Fuldkorn nedsætter risikoen for tyk- og endetarmskræft
  • Fiberrige fødevarer nedsætter risikoen for tyk- og endetarmskræft
  • Mælk og calcium nedsætter risikoen for tyk- og endetarmskræft
  • Fysisk aktivitet nedsætter risikoen for kræft i bryst (efter overgangsalder) og i livmoderslimhinden (endometrium)
  • Rødt kød øger risikoen for tyk – og endetarmskræft A
  • Alkohol øger risikoen for mavekræft og brystkræft før overgangsalder
  • Fødevarer tilberedt med salt (inkl. saltkonserverede grøntsager – dog primært studier fra Asien) øger risikoen for mavekræft
  • Overvægt og fedme gennem voksenalderen øger risikoen for kræft i mund, svælg, strubehoved, mave, galdeblære, æggestok og prostata
  • Den opnåede højde i voksenalderen (det er ikke højden i sig selv, men de faktorer, der kan have forårsaget en øget vækst gennem puberteten) øger risikoen for kræft i bugspytkirtel, livmoderslimhinde, prostata, nyre og hud

 

 

WCRFs 10 råd til at forebygge kræft lyder:

1. Bevar normalvægt
2. Vær fysisk aktiv
3. Spis fuldkorn, grøntsager, frugt og bælgfrugter
4. Begræns “fast food” (sukker, fedt og raffineret stivelse)
5. Begræns rødt kød og undgå forarbejdet kød
6. Begræns (undgå) sukkersødede drikke
7. Begræns alkohol (ideelt undgå det)
8. Få dine næringsstoffer gennem mad og ikke kosttilskud
9. Am dit barn, hvis du kan
10. Efter en kræftdiagnose: – følg de 9 råd, hvis du kan

(følger man disse råd, vil man automatisk reducere indtage af salt og mættet fedt. Derfor er der ikke et selvstændigt råd om at begrænse disse)

 

Læs meget mere her:
https://www.wcrf.org/dietandcancer/contents

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4940193/
2) https://www.wcrf.org/…/cancer…/data-cancer-frequency-country

 

 

 

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

2 + 5 =