(se oprindelig Facebook opslag her)

 

Medierne om vegansk kost til spædbørn

❗️***Vigtig detalje, der er udeladt i artiklen – B12-TILSKUD!***❗️

 

Denne artikel fra TV 2 NYHEDERNE giver et meget ærgerligt og unuanceret billede af en vegansk kost.

 

Artiklen belyser de mangelsymptomer, en vegansk kost uden de rette tilskud såsom B12 kan forårsage, hvilket er vigtigt.
MEN der nævnes intet om, hvordan dette kan undgås – nemlig ved at gøre det meget klart, at ALLE veganere SKAL tage B12-tilskud. Og i særdeleshed gravide, ammende og spædbørn.

Som lægen beskriver, så er der set alvorlig B12-mangel hos veganske børn, der ikke har fået B12 hverken før fødsel eller efter via modermælken eller overgangskosten. Dvs. at mødrene her ikke har taget B12 tilskud under graviditet eller amning og ej heller givet B12-tilskud ved siden af overgangskosten. Dette er yderst skadeligt, og kan medføre alvorlige og uoprettelige helbredskonsekvenser for barnet.

Anbefalingen for at undgå dette og som mangler i artiklen er, at veganske spædbørn skal have tilskud med B12, fra de er 6 mdr., og hvis moderen spiser vegansk skal hun tage B12 under graviditet og amning (såvel som resten af livet).

Symptomerne på B12-mangel er alvorlige, som lægen påpeger, og dette betyder, at en vegansk kost UDEN B12 tilskud skal frarådes, da vegetabilske fødevarer ikke indeholder B12. Men dette er kun såfremt, man IKKE supplerer med tilskud, hvilket ALLE veganere bør. Hvorfor denne detalje ikke er beskrevet i artiklen, er jeg meget uforstående overfor.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at veganske spædbørn og småbørn får en multivitamin, der indeholder B12. Dette bl.a. fordi man ikke kan få B12 i en lille nok dosis som enkelttilskud samt at det også giver et tilskud af de øvrige næringsstoffer.

Som jeg har sagt før – den slags skræmmeartikler har en værdi, såfremt de kan afskrække folk fra at give deres børn en utilstrækkelig vegansk kost uden tilskud. Men at den giver

et indtryk af, at en vegansk kost per automatik fører til mangeltilstande er fejlagtigt og misvisende – udover at det ikke hjælper de mange forældre, der gerne vil give deres børn en sufficient kost.

Indtil min bog om vegansk børneernæring er udkommet (som kan forudbestilles her https://www.saxo.com/…/groenne-spirer_mia-sommermaria-feldi… ) så vil jeg henvise til min og DVFs pjece om emnet, som kan hentes gratis her:
http://diaetist-felding.dk/artikler/spaedboernspjece

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

10 + 6 =