(se oprindeligt Facebookopslag her)
Artikel i Jyllands-posten:
“Kødspisere er sundere end vegetarer”
(Update – artiklen er trukket tilbage og Jyllands-posten beklager fejlen)
Alt, der kan sætte vegetarisme i et negativt lys, er åbenbart værd at skrive om for tiden…
– såsom Jyllands-Postens artikel fra i går om dette stærkt kritiserede studie fra 2014 med overskriften “kødspisere er sundere end vegetarer”.
Måske de skulle have ventet med at poste den til i dag… (1.april)
Da studiet ramte medierne dengang, gik selv de britiske sundhedsmyndigheder til tasterne og skrev bl.a. følgende:
“…before any meat eating readers start feeling smug, the study provides no proof that vegetarians are in poorer health than meat eaters.”
Det siger vist det hele…
Kort fortalt har vi at gøre med et tværsnitsstudie*, hvor forskerne har adspurgt en gruppe mennesker om deres kostvaner og selvopfattede helbredsstatus.
Resultaterne fra de i alt ca. 1000 personer viste, at blandt “vegetarerne” var der flere med allergi, “mental illness” (fx depression) og kræft.
Allerede her bør man nok undre sig og være lidt kritisk. For som forskerne også selv skriver, så er en vegetarisk kost almindeligvis forbundet med store sundhedsfordele.
Så hvad kan det skyldes?
Igen nævner forskerne det selv:
“Potential limitations of our results are due to the fact that the
survey was based on cross-sectional data. Therefore, no statements can be made whether the poorer health in vegetarians in our study is caused by their dietary habit or if they consume this form of diet due to their poorer health status”
Dvs. – måske er det ikke kosten, der har gjort “vegetarerne” i denne gruppe mere syge på et par punkter, men deres sygdom, der har gjort, at de har ændret til en mere grøn kost og nu spiser vegetarisk. Dette kaldes i forskersprog “reverse causation” og er en meget vigtig potentiel fejlkilde.
Det er lidt ligesom at undersøge en gruppe overvægtige (som lige har været til kostvejledning og derfor nu spiser godt med grøntsager – dette ved forskerne blot ikke), og så vurdere deres grønne kost som en årsag til snarere end en konsekvens af deres overvægt.
“Vegetarerne” var dernæst heller ikke vegetarer. Der var så få reelle vegetarer blandt de adspurgte, at forskerne også tog dem med, der spiste fisk men ikke rødt kød og fjerkræ.
Dernæst er der ingen info om, hvad vegetarerne rent faktisk spiste. De kunne i princippet have levet af ostepops.
Da studiet kom i 2014 måtte selv de britiske sundhedsmyndigheder til tasterne og gøre det meget klart, at studiets resultater ikke kunne sige noget som helst om årsag og virkning.
Deres konklusion lød:
“Despite the media headlines, the results from this Austrian cross sectional survey provide no proof that vegetarians are in poorer health than meat eaters”
Hvad mon det næste anti-vegetarisme skridt vil blive?
NHS’s lange kritik af studiet:
https://www.nhs.uk/news/food-and-diet/vegetarians-have-poorer-quality-of-life-study-claims/https://www.nhs.uk/…/vegetarians-have-poorer-quality-of-li…
Studiet kan læses her
http://journals.plos.org/plosone/article/file…
* et tværsnitsstudie (cross sectional study) er et studie, hvor man undersøger et øjebliksbillede af fx. en afgrænset gruppe og deres forekomst af en given sygdom. Ikke over tid men kun lige nu og her. Der er mange begrænsninger ved disse studier, da man intet kan sige om årsag og virkning. Dvs. de beviser intet, men kan stille hypoteser, hvis de er vel gennemført. Det var dette studie ikke.
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021