Stor forskel på omega-3 tilskud
Omega-3 tilskud er en jungle! Der er så mange tilskud på markedet – forskellige mærker, pris, sammensætning og ikke mindst omega-3-indhold.
Det er nær umuligt for forbrugeren at finde ud af, hvilket produkt man skal vælge og hvilke, der lidt er spild af penge. Derfor har jeg prøvet at gøre det lidt lettere at finde rundt i de gode og knapt så gode produkter i dette indlæg 🙂
Den essentielle omega-3-fedtsyre ALA kan man nemt få fra kosten, og der er således ingen grund til at købe den som (et ret dyrt) tilskud. De langkædede omega-3 fedtsyrer (EPA og DHA) kan der dog være fordele ved, så her kan et tilskud være relevant. Særligt under graviditet, amning og for spædbørn og småbørn anbefaler jeg direkte, at man tager/giver tilskud med EPA og DHA.
Hvor meget bør man i så fald indtage?
6 mdr -2 år: 100 mg DHA dagligt (ingen specifik anbefaling for EPA)
2-4 år: 100-150 mg DHA/EPA dagligt
4-6 år: 150-200 mg DHA/EPA dagligt
6-10 år: 200-250 mg DHA/EPA dagligt
10 og frem: 250 mg DHA/EPA dagligt
Gravide og ammende: 300 mg DHA/EPA dagligt, hvoraf 200 mg bør være fra DHA
(anbefalinger baseret på WHO, EFSA osv. Bortset fra gravide/ammende er der ingen specifikke råd om hvor meget, der skal komme fra EPA eller DHA, men begge bør indgå)
EPA og DHA kommer oprindeligt fra gulalger. Herigennem får fisk dem, og derfor indeholder fed fisk EPA og DHA. De fleste EPA og DHA tilskud på markedet kommer fra fisk (fiskeolie), men for at citere et studie om netop fiskeolie, så har fiskeolie-forbruget alvorlige konsekvenser for vores fiskepopulation.
Derfor er der fordele ved at gå direkte til den oprindelige kilde – algerne – og få olien fra dem. Der er nemlig kommet mange algebaserede EPA og DHA tilskud på markedet, og disse dyrkes i laboratorier og har således ikke samme konsekvenser for vores have.
Der er dog også her stor forskel på produkterne.
De følgende tilskud kan fås i Danmark, og jeg har valgt dem, jeg oftest får spørgsmål omkring. Der er jo maaange flere, og især hvis man køber fra udenlandske hjemmesider, men dem har jeg altså ikke lige taget med her. Dernæst er jeg ikke fortaler for, at man køber for meget fra udlandet. En af fordelene ved at vælge et algebaseret tilskud frem for et med fiskeolie er jo netop at passe på vores dyr og miljø. Og allerede ved mængden af emballage til sådan en lille bitte flaske, så stejler jeg :S
“Flax omega-3”
Kort og godt: et utal af kapsler for en smule ALA – ikke pengene værd
Der er ingen grund til at købe hørfrøolie på (gelatine)kapsler… Du får samme omega-3 fra 8 (!!) af disse kapsler som fra ca 1,5 spsk. knuste hørfrø…
Hørfrø kan du købe i nærmest hvor som helst for en 10’er 😉
Kapslerne indeholder ikke EPA eller DHA.
“Chia olie omega-3”
Kort og godt: mange kapsler for en smule omega-3 (ALA) – ikke pengene værd.
Dosis er sat til 4 kapsler dagligt, men for at få en mere relevant mængde omega-3, skal man op på 8 kapsler dagligt. Dvs at bøtten til 200 kr. er væk på ca. 10 dage…
Kapslerne indeholder hverken EPA eller DHA.
Obs: Disse kapsler indeholder carrageenan i. Se til slut.
“Hørfrøolie”
Kort og godt: daglig dosis giver 120-240 unødvendige fedtkalorier
Hørfrøolie lyder for mange rigtig sundt, men det er altså en kaloriebombe, ingen har brug for. De af producenten anbefalede 1-2 spsk. olie dagligt giver en høj mængde omega-3, men også en høj mængde kalorier.
Olien indeholder ikke EPA eller DHA.
En langt bedre løsning havde været at købe helt almindelige hørfrø, blende hele posen og så tage 1 spsk. hver dag på morgenmaden el lign. Det giver både alt den omega-3 (ALA), du har brug for, men samtidig andre gavnlige stoffer såsom kostfibre og plantekemikalier.
“Udo’s Oil omega 3+6+9”
Kort og godt: 6-9 piller dagligt for en smule ALA….
Argh de her produkter, der reklamerer med omega-3 OG -6 OG -9 som noget ekstra godt, generer mig lidt… Omega-9 er ikke essentiel… Omega-6 er essentiel, men vi får normalt rigeligt af fra kosten. Hele ideen med at tage omega-3 jo netop, at der er langt flere kilder til omega-6, hvilket hæmmer udnyttelsen af den smule omega-3, vi får. Så at få endnu mere omega-6 sammen med vores omega-3 tilskud er jo tosset… Men når man læser, at den både har -3,-6 og -9, så føler man jo lidt, at man bliver dækket ekstra godt ind med det hele, hvilket jo burde være en fordel. Det er det bare ikke…
Kapslerne indeholder ikke EPA eller DHA. Faktisk indeholder de ikke engang ret meget ALA. 6 kapsler giver 2,4 g. ALA. Dvs det samme som 1,5 spsk. knuste hørfrø…
Obs: Disse kapsler indeholder carrageenan i. Se til slut.
“Vegetarisk DHA i hørfrøolie”
Kort og godt: liiiidt bedre. Men….
Her har producenten tilføjet lidt DHA fra alger i hørfrøolien, hvilket jo er fint. Men – den anbefalede mængder er 2 spsk. dagligt, hvilket både betyder, at man må indtage 240 kcal ekstra dagligt, samt at flasken er væk på 12 dage…
De 2 spsk. giver 70 mg EPA og 200 mg DHA.
“Vegetabilsk omega-3 fra Berthelsen”
Kort og godt: Ret godt, men der findes bedre..
Nu begynder det endelig at ligne noget. Her er kapslerne fyldt med olie fra mikroalger, hvilket betyder en god mængde EPA og DHA for en smule olie.
2 kapsel giver 125 mg EPA og 250 mg DHA. 1 kapsel er ikke helt nok (187,5 mg EPA og DHA i alt)
120 kapsler koster ca. 320 kr.
Prisen pr. kapsel er altså ca 1,7 kr.
Dvs. ca. 100 kr om måneden for 2 kapsler dagligt.
Obs: Disse kapsler har desværre den ulempe, at der er carrageenan i. Se til slut.
“Algae omega fra Nordic Naturals”
Kort og godt: Ret godt, men der findes lidt bedre…
Også disse kapsler er fyldt med algeolie og dermed masser af EPA og DHA. Så langt så godt! 🙂
Daglig dosis er sat til 2 kapsler, som giver 195 mg EPA og 390 mg DHA. Men én kapsel giver dermed 292,5 mg EPA og DHA, hvilket faktisk er nok for en voksen ikke-gravid.
60 tabletter koster ca. 245 kr.
1 kapsel koster altså ca. 4 kr.
For 1 kapslel dagligt bliver det ca. 120 kr om måneden…
Obs: Disse kapsler har desværre den ulempe, at der er carrageenan i. Se til slut.
“Veg-omega-3 fra Biosym“
Kort og godt: det bedste af de algebaserede tilskud… men…
Endnu et godt produkt med masser af EPA og DHA.
1 kapsel giver 125 mg EPA og 250 mg DHA – altså dobbelt så meget som Berthelsens.
120 kapsler koster ca. 317 kr.
Prisen pr. kapsel er altså ca 2,6 kr.
Dvs. ca. 80 kr om måneden for 1 kapsel dagligt.
Denne er altså den billigste af de tre algebaserede kapsler og har en høj mængde DHA pr. kapsel.
Obs: Disse kapsler har desværre den ulempe, at der er carrageenan i. Se til slut.
“EQ Pure vegan oil orange”
//reklame
(jeg går ud fra, jeg bør skrive “reklame” her, da jeg har fået en gratis flaske – dog først efter, jeg skrev blogpostet….)
Kort og godt: Dyrt men godt!
Vildt højt indhold af DHA! 10 ml. indeholder 850 mg DHA og 425 mg EPA Dvs. den daglige dosis for voksne ville være 1,9 ml..
Herved bliver prisen dog stadig omkring 5 kr. pr dosis til voksne, dvs. 150 kr pr måned.
Olien indeholder ikke carrageenan (det er kun i kapsler).
“Disney omega-3-6-9”
Kort og godt: højst mærkværdigt produkt – ligegyldigt lavt indhold af både ALA og DHA
Dette produkt indeholder korrekt omega-3 (og 6 og 9, men det er som nævnt ikke en fordel…). Men mængden af både ALA og DHA er ligegyldigt lav. Det er faktisk et ret mystisk produkt, sådan som det er sammensat. 1 tyggetablet indeholder 25 mg ALA og 5 mg. DHA. Min anbefaling er nærmere 1000 mg ALA og 100 mg DHA…
1 tablet koster ca. 2 kr. For at få en relevant mængde DHA, skal barnet have 20-50 tyggetabletter dagligt….
“Kids Zoo vegansk omega-3“
Kort og godt: udmærket produkt til børn, men dyrt og besværligt at dosere
Der er lige kommet denne nye tyggetablet med algebaseret omega-3 til børn.
Mængden af omega-3 (DHA) er dog ikke så høj – 1 kapsel indeholder 80 mg. Selv for de helt små børn kræver det derfor 1,5-2 tabletter dagligt.
1 kapsel koster ca. 3 kr, så det bliver hurtigt ret dyrt :/
Tabletten indeholder en smule sukker, som jeg ved, at mange vil tænke. Men det er altså meget lidt, og den lille mængde sukker gør det en del nemmere at få børnene til at spise den 😉
De indeholder ikke carrageenan.
Carrageenan
Hvad er carrageenan? Det er et tilsætningsstof (E407), der normalt anvendes som fortykningsmiddel eller stabilisator. I kapsler bruges det som hjælpestof, så olien ikke lækker.
Jeg vil råde til, at man ikke indtager stoffet.
Hvad er problemet med carrageenan?
Carrageenan ser ud til at have en række meget uhensigtsmæssige virkninger i tarmen hos dyr. bla. ved at forårsage inflammation og sår i tyktarmen. Et mindre studie har undersøgt effekten af carrageenan vs. placebo på patienter med inflammatorisk tarmsygdom. Her sås, at dem, der tog carrageenan-kapslerne havde større risiko for opblussen af sygdommen. 12 patienter fik dagligt en carrageenan- eller placebokapsel i et år (eller indtil deres sygdom kom i udbrud). I placebogruppen oplevede ingen forværring af sygdommen, mens 3 ud af 6 i carrageenan-gruppen oplevede forværring.
Den mængde carrageenan, patienterne fik, svarer nogenlunde til indholdet i 2 algeolie-kapsler.
I den nyeste sammenfatning om kost og inflammatorisk tarmsygdom gennemgås evidensen omkring carrageenan og tarmsygdomme, og på trods af, at evidensen ikke er stærk, lyder retningslinjerne, at produkter med bl.a. carrageenan i med fordel bør undgås af patienter med colitis ulcerosa og morbus crohn.
Hvad gør man så?
Der er flere grunde til at tage et algebaseret omega-3 tilskud, men der er også gode grunde til at undgå carrageenan. Så jeg vil råde til, at man enten går efter et flydende tilskud, eller også skal man prikke hul på sine kapsler og kun indtage selve olien uden kapsel. Jeg plejer at købe kapsler og prikke hul med en nål (det går ikke så godt, når jeg bruger en saks 😛 ), og så hælde indholdet i en lille kop og blande med lidt væske, som kan overdøve smagen.
Jeg har ikke kunnet finde veganske alge-olie kapsler uden carrageenan. Det er dog ikke altid nemt at gennemskue, om der er carrageenan i kapslerne via ingredienslisten. Producenterne kan have listet det som E407, geleringsmiddel, “tang-ekstrakt” eller “eucheuma-tang”. På nogle hjemmesider har de slet ikke oplyst, at der er carrageenan i (dem har jeg naturligvis kontaktet og irettesat). Jeg har også set det oversat fra “seaweed extract” til “skaldyrsekstrakt” (ja, på veganske kapsler)… hmn….
Så i stedet for at skulle gå rundt med lup og tjekke ingredienslister – forvent, at der altid er carrageenan i kapsler. Prik hul i eller køb flydende algeolie – så er du sikker 🙂
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021