(se oprindelig Facebookopslag her)

En fornuftigt sammensat vegansk kost kan bestemt være fyldestgørende for spædbørn

 

 

Visse sundhedsprofessionelle såsom sundhedskonsulenten i denne artikel fra DR Nyheder udtrykker bekymring, og er nervøse for, at en vegansk kost med nødder, kerner og bælgfrugter i stedet for mælkeprodukter, kød og æg ikke kan give sufficient næring.
Men det kan den.

 

 

 

Og nej, det kræver heldigvis ikke, at spædbarnet skal kæmpe sig igennem 400 g. grønkål dagligt eller andet vanvittigt. Det kræver blot, at kosten er sammensat korrekt (1).

Hvis grønkål var den eneste vegetabilske kilde til næringsstoffer, så krævede det korrekt absurde mængder. Men heldigvis er der mange næringsrige planter og adskillige gode kilder til jern, calcium, protein og andre næringsstoffer (2). Det handler altså bl.a. om at sørge for, at barnet får nok mad og huske, at spædbørn har brug for en kalorietæt kost med højere fedtindhold og tilskud med B12 og D-vitamin. (1)

Og jo, spædbørn kan bestemt godt optage næring fra bønner og andre bælgfrugter. Ellers havde sundhedsorganisationer verden over inkl. de danske ikke fremhævet dem som vigtige næringskilder i en vegansk og vegetarisk kost til netop spædbørn.

Citat fra Sundhedsstyrelsens håndbog for sundhedspersonale om ernæring til spædbørn (3):
“De vigtigste proteinkilder i vegetarkost er æg, mælk, bønner/linser,
sojaprodukter (fx tofu), nødder, frø og kornprodukter (fx ris, rug, hvede og havre).”

Sundhedsstyrelsen anbefaler ikke vegansk kost til spædbørn, da det ikke kan sikres, at forældrene ved nok om denne kostform. For det kræver selvfølgelig mere end blot at udelade de animalske produkter fra kosten. Og det kræver et B12 tilskud!
Men det er ikke fordi, det ikke kan lade sig gøre, hvis man sætter sig grundigt ind i det. (1) Og det har bestemt intet at gøre med, at spædbørns maver ikke kan optage næring fra bønner og ærter (en påstand, der nu er blevet fjernet fra artiklen, efter henvendelse fra Dansk Vegetarisk Forening – DVF)

Som det ses på billede nr. 2, har den veganske mor, Charlotte, sat sig grundigt ind i, hvordan hun ernærer sit spædbarn på en vegansk kost ved den pjece, jeg har skrevet for DVF (1). Og det bør alle selvfølgelig gøre.

 

(1)
http://diaetist-felding.dk/artikler/spaedboernspjece

2)
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1201975363191211&id=698814000174019

3) Ernæring til spædbørn og småbørn
– en håndbog for sundhedspersonale
© Sundhedsstyrelsen, 2015

Artikel fra DR
https://www.dr.dk/nyheder/regionale/oestjylland/mor-trodser-eksperternes-advarsel-lille-vilfred-er-veganerhttps://www.dr.dk/…/mor-trodser-eksperternes-advarsel-lille…

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

6 + 7 =