En spædbarnskost kræver opmærksomhed

– hvad enten den er vegansk eller ej

 

Giver man sit barn en vegansk kost, kræver det opmærksomhed og at man sætter sig godt ind i barnets behov.
Giver man sit barn en ikke-vegansk (alm. dansk) kost – ja, så kræver det ligeledes opmærksomhed, og at man sætter sig godt ind i barnets behov.

 

De sidste par uger har medierne haft adskillige artikler omkring vegansk kost til de helt små, bl.a. med udtalelser fra Sundhedsstyrelsen, der ikke anbefaler denne kost til børn under 2 år.

Jeg er glad for, at der kommer fokus på, at små børn har særlige behov, og at 0-2 år er en periode, hvor ernæringen har stor betydning bl.a. for vækst og udvikling.
Desværre giver artiklerne indtrykket af, at det kun er veganske forældre, der bør være opmærksomme. Det er det ikke.

Spædbørn har særlige behov, og det gælder alle spædbørn. Dette er årsagen til, at Sundhedsstyrelsen har udarbejdet lange rapporter med udførlige vejledninger til sundhedspersonalet omkring spædbørnsernæring.
Udfordringen for veganske forældre er, at der ikke findes en tilsvarende vejledning fra Sundhedsstyrelsen, når man ikke følger en dansk madkultur.
Dette gør, at veganske forældre selv må søge information. De skal altså ikke nødvendigvis være mere opmærksomme – men de skal bruge mere tid på selv at sætte sig ind i tingene, fordi sundhedspersonalet ikke kan hjælpe dem.

Noget, der beklageligvis går medierne forbi er, at en dansk kost ikke er særlig hensigtsmæssig – ej heller for børn. At følge en dansk madkultur gør det faktisk svært at leve op til Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så der er bestemt også grund til, at ikke-veganske forældre er opmærksomme på at tilrettelægge kosten med øje for barnets specifikke behov.
Små børn får ligesom voksne danskere generelt for meget salt og mættet fedt. (Alene 1 sk. rugbrød m. leverpostej giver >50% af, hvad spædbørn MAXimalt bør få af salt på en hel dag). En betydelig del af de helt små har også vist at få for meget protein, hvilket er meget uhensigtsmæssigt, da der ses en stærk sammenhæng mellem et højt proteinindtag i denne alder og øget risiko for overvægt senere i livet. Dernæst får de for få grøntsager. (1,2)

I Danmark er 10-25 % af børn og unge fra 3-18 år overvægtige eller svært overvægtige. 70 % af overvægtige børn bliver overvægtige som voksne også. Dette skyldes ifølge Sundhedsstyrelsen bl.a., at børnene får for lidt frugt og grønt, for lidt motion og aldrig kommer af med de vaner, de har fået i barndommen.(3)

Med andre ord – en dansk kost ville være mere hensigtsmæssig, hvis den indeholdt flere naturlige planter (som har et moderat proteinindhold, intet salt og stort set intet mættet fedt) – altså blev mere plantebaseret. Ikke mindst for at give børnene sundere smagspræferencer og herigennem med god sandsynlighed påvirke deres fremtidige kostvaner (og vægt) i en sundere retning. Derfor er jeg mildest talt ærgerlig over, at det fremragende og ikke mindst tiltrængte forslag om en plantebaseret valgmulighed i det offentlige i Århus kommune er blevet trukket tilbage.

En vegansk kost er ikke nødvendigvis en optimal kost – det afhænger som altid af, hvordan den er sammensat og hvilke fødevarer, der indgår. Derfor er det godt og vigtigt, at veganske forældre bliver gjort opmærksomme på faldgruber og særligt omkring nødvendigheden af B12-tilskud.* Men det ville også være passende, at ikke-veganske forældre blev gjort opmærksomme på eksempelvis vigtigheden af grønt og på at begrænse de primære kilder til særligt salt og mættet fedt .Og særligt at barnet ikke automatisk er dækket ind med næringsstoffer blot fordi, der indgår animalske produkter i kosten (som det ofte kan lyde som om).

 

Jeg håber stadig, at der vil komme grundige officielle retningslinjer til veganske forældre, så de kan få korrekt og sufficient vejledning. Indtil da har Dansk Vegetarisk Forening – DVF og jeg udarbejdet en gratis pjece om emnet. Og til marts udkommer min bog ‘Grønne spirer’ endelig, hvor jeg gennemgår ALT om grøn/vegansk ernæring til børn i alle aldre samt til gravide og ammende. Den henvender sig i øvrigt ikke kun til veganske forældre, men til alle der ønsker mere viden om sund børnekost heriblandt også sundhedsprofessionelle.

Mere om vegansk spædbørnsernæring rettet mod sundhedsprofessionelle her:

 

1) DTU. Danskernes kostvaner Spæd- og småbørn 2006-2007 (det er den nyeste offentliggjorte rapport)
2) Sundhedsstyrelsen. Ernæring til spædbørn og småbørn – en håndbog for sundhedspersonale,
3) Tetens, I et al. Fremme af sunde mad- og måltidsvaner blandt unge. Vidensråd for Forebyggelse. 1. udgave, 2018.
* Heldigvis er B12 det nemmeste at sørge for, at barnet får nok af – ganske enkelt ved at give dem et tilskud fra 6 mdr, og sørge for, at moderen selv tager tilskud under graviditet og amning.

 

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

6 + 8 =