(se oprindeligt Facebook-opslag her)

Bare rolig – du kan IKKE tage flere kg fedt på over et par dage med julemad

 

 

Efter et par dage med lidt for meget julemad kan man sagtens få følelsen af, at man har taget kilovis på, hvilket for mange kan være temmelig nedslående. Kan det virkelig passe, at de kilo, man måske har været 1-2 mdr. om at tabe kan ryge på igen på et par enkelte dage?! 😕

Ja, og nej.

 

 

Hvis det, du har tabt, har været ren væske, så kan det sagtens komme på igen lynhurtigt.

Men hvis det er 2-3 kg fedtmasse, du har tabt – så kræver det faktisk helt utroligt mange kalorier at tage det på igen.
Præcis hvor mange kalorier, det kræver, er der diskussion omkring, men nogle eksperter estimerer, at det kræver 12.000* kalorier at øge fedtmassen med blot ét kilo! (og det er jo oven i de kalorier, du normalt spiser).

Det kan godt være, at der ryger lidt ekstra indenbords i juledagene, men jeg tvivler på, at ret mange kommer op på så mange kalorier flere dage i træk 😉
12.000 kalorier svarer til 9,6 kg brunede kartofler – det er altså imponerende, hvis du har kunnet spise det (udover de ca. 2000 kcal, du normalt ville have spist)! Og alligevel vil det kun give ca. ét kg ekstra fedt 😉

Så når din badevægt fortæller dig, at din vægt er et par kg højere end før jul, så er det altså ikke sidebenene, de sidder på. Det er sandsynligvis blot en kombination af nogle fyldte kulhydratdepoter (som binder en masse vand) og en fyldt tarm (for meget mad på én gang og nogle dage, hvor man sidder ned (og spiser) det meste af dagen, kan sagtens give lidt langsommere tarmpassage eller forstoppelse). Og så måske en lille måske en smule ekstra fedt.

Der er altså ingen grund til at blive frustreret og søge efter lynkure i januar – de ekstra kilo forsvinder med god sandsynlighed af sig selv igen, når du vender tilbage til dine gamle vaner (afhængigt af, hvad de er naturligvis 😉 )

Dette er naturligvis ikke en opfordring til at være ligeglad med, hvad og hvor meget man spiser. Det er aldrig hensigtsmæssigt at overspise og ignorere, at kroppen for længst har sagt stop (det skete, da du blev mæt). Men det er mere fordi, det faktisk er ret ubehageligt og kan påvirke en psykisk, end at man nødvendigvis tager på af gøre det en gang imellem.

* Jeg vil dog mene, at det er meget svært at sætte et nøjagtigt tal på, da det afhænger af en række faktorer, heriblandt din nuværende vægt, alder, stofskifte, mikrobiota, hvor meget du tygger maden osv.