(se oprindeligt Facebookopslag her)

 

Hvorfor skifte til en mere plantebaseret kost?

 

Medierne elsker dramatiske overskrifter og gårsdagens var ingen undtagelse. Enhver kost uden B12-vitamin kan give hjerneskader, det er der ikke meget nyhedsværdi i. Men med et sort/hvid billede af et spædbarn og kombinationen af ”vegansk” og ”skade småbørns hjerner” i overskriften, kan man hurtigt få en masse læseres opmærksomhed.

En vegansk kost suppleret med B12 giver ikke hjerneskader!

 

 

Jeg vil hellere argumentere for, at et tilskud med B12 er en (meget!) billig pris at betale for de massive sundhedsfordele, en plantebaseret kost har vist at give. For noget, medierne åbenbart ikke finder relevant nok til at rapportere om, er det faktum, at en plantebaseret kost er den ENESTE kostform, der nogensinde har vist at kunne rense blodkarrene for plak og kolesterolaflejringer, åbne tillukkede arterier og dermed kurere hjertekarsygdom. (1,2,3)

En ren vegansk kost (uden kaloriebegrænsning) er mere effektiv end end streng kaloriebegrænset kost sammensat efter officielle diabetes-retningslinjer til bedring af type II diabetes.(4) Selv alvorlige følgevirkninger af diabetes såsom diabetisk nervesygdom kan bedres på en vegansk kost. (5)
En plantebaseret kost er uhyre effektive i behandlingen af leddegigt. (6) Også i behandlingen af fibromyalgi har vegansk kost vist lovende resultater. (7)
Blod taget fra folk på en vegansk kost har vist at reducere væksten af prostatakræftceller med 70%. I modsætning til blodet fra folk på en ”almindelig” kost, der kun kunne reducere væksten med 8%. (8)
En semi-vegetarisk kost har vist at være den mest effektive diætbehandling til forebyggelse af tilbagefald ved inflammatorisk tarmsygdom (morbus crohn) nogensinde. (9)
Vegetarer har langt lavere risiko for flere typer kræft end ikke-vegetarer, og veganeres risiko ser ud til at være endnu lavere for både kræft, diabetes, hjertekarsygdom, overvægt og forhøjet blodtryk.(10)

I og med at hver 3. dansker får kræft, at over halvdelen over 55 år får hjertekarsygdom, at hver 8. får gigt, at 4385 mænd årligt får prostatakræft, at 79 dagligt får type II diabetes (hvor en af følgevirkningerne er amputation!), at fibromyalgi ikke ”kan helbredes”, at forhøjet blodtryk er den største risikofaktor for funktionsnedsættelse og tab af leveår på globalt plan, at 47% af voksne danskere og 20 % af børn er overvægtige – synes det pludselig ikke så drastisk at advokere for en plantebaseret kost, der er fordelagtig for samtlige lidelser.
Og mange flere.

Men er det relevant for børn? Ja. Fedtaflejringer i blodkarrene (forstadiet til åreforkalkning) ses allerede i barndommen – selv hos børn under 1 år (11) – og det er ikke unormalt for børn at have forhøjet kolesterol. Fedtaflejringer i den tidlige barndom er ikke skadeligt, såfremt det ikke udvikler sig til reel åreforkalkning, hvilket betyder, at tidlig forebyggelse er essentielt. For at forebygge disse fedtaflejringerne anbefaler American Heart Association, at børn allerede fra 2 års alderen får 4-5 portioner frugt og grønt dagligt.
Det er aldrig for tidligt at tænke i grønnere kostvaner.

Og til sidst bør det tilføjes, at ifølge Academy of Nutrition and Dietetics (den amerikanske diætistforening) er en tilpasset vegansk kost passende for alle livsstadier inkl. spædbørn. (12) En ”tilpasset” vegansk kost er at følge anbefalingerne i pjecen. Selvfølgelig skal der tages særlige hensyn, når det handler om spædbørn (hvilket er grundigt gennemgået i pjecen). Og selvfølgelig skal de også have tilskud med B12.

 

1) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25198208
2) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1973470
3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9863851
4) http://ajcn.nutrition.org/content/early/2009/04/01/ajcn.2009.26736H.abstract
5) http://www.nature.com/nutd/journal/v5/n5/full/nutd20158a.html
6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11252685
7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11093597
8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16094059
9) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2877178/
10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073139/
11) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2812791/
12) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19562864

Artikel i Politiken

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

3 + 8 =