(Se oprindeligt Facebookopslag her)

B12

Hvor kommer B12-vitamin egentligt fra
(psst – ikke fra dyr…?)

 

Nu hvor medierne har fået en vegansk kost til at synes nærmest livsfarlig, fordi den ikke “naturligt” indeholder B12, så er det vist på tide, vi får set lidt nærmere på det argument.

 

B12 er et livsnødvendigt næringsstof, og derfor er det en nødvendighed at få det tilført udefra.
B12 findes i animalske produkter, men ikke i planter – men betyder det så, at vi er nødt til at spise dyr for at få dækket vores næringsbehov? Og betyder det, at en vegansk kost dermed må være unaturlig for os?

Nej.

B12 er lidt et specielt vitamin, idet det hverken dannes af dyr eller planter. Det dannes af mikroorganismer – bakterier, der bl.a. lever i jorden, søer m.v.
Tilbage i tiden da vi levede mere naturligt og uhygiejnisk, kunne vi få rigeligt med B12 direkte fra bakterier. I nutidens sterile samfund er dette ikke længere muligt.
Hvordan kan animalske produkter så indeholde B12?
Det kan de bl.a. fordi nogle dyr har B12-producerende bakterier i tarmen, at de får det tilført via deres foder (altså som vitaminpiller) eller ved, at de spiser jord, afføring m.v., der indeholder B12.
(Mennesker har faktisk også B12-producerende bakterier i tarmen, men for langt nede i tarmen til, at vi kan optage og udnytte det).

Hvis man spiser en plantebaseret kost med meget få animalske produkter og samtidig lever “unaturligt”, som vi gør i dag, så er man også nødt til at kombinere denne livsstil med noget andet lidt unaturligt – et B12-vitamintilskud. Det er dog ikke mere unaturligt end den måde, mange dyr får det på i dag (vitamin-beriget foder). At spise vitaminpillen selv er bare en genvej.
(Flere af de næringsstoffer, vi får fra animalske produkter, stammer i øvrigt oprindeligt fra deres berigede foder).

Det er ikke mere nødvendigt at spise animalske produkter, end det er nødvendigt at spise bakterier for at få nok B12.

Det er dog VIGTIGT, at der sikres en pålidelig og tilstrækkelig kilde hele livet, når man spiser vegansk eller primært plantebaseret. Og den bedste kilde er et B12-tilskud.
Jeg vil hverken anbefale, at man prøver at dække behovet via lidt animalsk mad, berigede produkter eller diverse tang-sorter, der muligvis (/muligvis ikke!) indeholder en meget lille smule B12. Disse er ganske enkelt ikke tilstrækkelige kilder til at sikre et optimalt indtag.
Hvorfor er tilskud den ideelle vej til B12?
Fordi det faktisk er nemmere at optage B12 fra piller end fra animalsk mad (det er for langt at forklare her, men jeg uddyber det meget grundigt i min kommende bog (1)  ). Det er også årsagen til, at det amerikanske Institute of Medicine anbefaler, at ældre > 50 år får B12 via tilskud eller berigede produkter. Det vurderes nemlig, at op mod 30 % af ældre ikke er i stand til at optage det fra animalske produkter. (2)

At være nødt til at supplere sin plantebaserede kost med B12 må siges at være en meget billig pris for til gengæld at kunne opnå de store sundhedsmæssige fordele, der ses ved denne kostform. For ikke at tale om de etiske og klimamæssige.

1) https://www.saxo.com/…/groenne-spirer_mia-sommermaria-feldi…

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114302/