Low FODMAP diæt

BOOK TID

Low FODMAP diæt

FODMAP er et akkronym for: Fermentable Oligosasscharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols. Fire specifikke typer fermenterbare kulhydrater.
Diæten er udviklet i Australien og har hos nogle patienter vist at kunne mindske mave-gener såsom luft, smerter, diarre, oppustethed, udspilethed og smerter.

Kort fortalt går diæten ud på, at man udelukker disse specifikke kortkædede kulhydrater (fodmaps) fra kosten. Årsagen er, at fodmaps ikke nedbrydes ordentligt i tarmen, og derfor kan de hos nogle forårsage ovennævnte symptomer. I tarmen kan fodmaps’ne trække vand ind, samt blive fermenteret af tarmbakterierne og derved danne luft – og så kan maven reagere med oppustethed, diarré m.v..

Bemærk, at det bestemt ikke er alle kulhydrater, der kan være problematiske. De fødevarer, der normalt udelukkes på en low fodmap diæt, er bl.a. æbler, rugbrød, sukkerfrit slik, løg, mælk m.v. Men bananer, brune ris og grønkål kan godt indgå.

Det er også vigtigt at gøre klart, at en low fodmap diæt ikke nødvendigvis er en særlig sund kost at følge i længden. Selv om man kan få oppustethed af visse fødevarer, betyder det ikke, at de er dårlige for tarmen. Æbler og rugbrød indeholder stoffer, en følsom tarm kan reagere på, men de er stadig gavnlige for kroppen og tarmen bl.a. grundet deres høje indhold af kostfibre og polyphenoler. Problemet er, at det netop er nogle af fibrene, der kan give lidt problemer.

I 2013 udførte jeg i samarbejde med gastro-enterologisk afdeling på Herlev hospital et videnskabeligt studie omkring denne diæts effekt på mavetarmproblemer, særligt diarre. Vi rekrutterede 80 patienter med irriteret tarm og satte dem på diæten. Denne kostomlægning var en stor omvæltning for mange af patienterne, men for mange betød den mindre diarré, hvilket var en stor lettelse.

MEN – det er bestemt ikke alle, jeg vil råde til at følge denne diæt. Den er meget restriktiv og det er ikke alle symptomer på irriteret tarm, den er gavnlig for.
Desværre oplever jeg, at mange patienter er gået fra deres egen læge med diagnosen IBS (irriteret tarm) og med råd om at følge low fodmap-diæten, selv om de har symptomer, der måske endda vil forværres af diæten. Diæten udelukker mange sundhedsfremmende fødevarer fra kosten, og derfor er det vigtigt, man er sikker på, denne diæt passer til ens symptomer, og der reelt er en god grund til at følge den på trods.

Jeg er nødt til at gennemgå både kost og symptomer, før jeg kan sige, om low fodmap er den rette behandling. Hvis en low fodmap diæt synes at være det rette valg, så er det muligt at sammensætte den sundt, så man stadig sikrer at kroppen og særligt tarmen får masse af sunde næringsstoffer. Og også kostfibre nok til at tarmen holdes i gang.

Er du veganer, kan det stadig lade sig gøre at følge diæten, det er blot lidt mere omstændigt.

Ønsker du en personlig konsultation i low FODMAP diæten – eller andre lidelser – så ring,skriv  til mig –  eller book selv en tid online.

 

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

11 + 15 =