INSPIRATION TIL FLERE veggie DAGE

 

I den her video lavet af Anima viser jeg og kogebogsforfatteren Mia Sommer nogle af de nyere kødfrie erstatningsprodukter og giver lidt inspiration til, hvordan man kan bruge dem  🙂

At skære ned på kødet og særligt det røde og forarbejdede kød er et vigtigt skridt for at nedsætte sin sygdomsrisiko. Men i Danmark er de fleste af vores nationalretter baseret på netop rødt kød (alt kød fra firbenede dyr), hvilket gør det rigtig svært.
De sidste par år er der dog kommet et væld af vegetabilske erstatningsprodukter, der gør det muligt at spise nærmest de samme retter blot uden kød. Man kan finde Hakket Veggie fra NaturliVego Fars fra Anamma, Vegansk fars fra Hälsans Kök, veggie mincesoyafars fra Urtekram osv.  De kan bruges som erstatning for hakket kød i fx. spaghetti bolognese, lasagne, chili con (sin) carne osv.
Ligeledes kan man finde færdige burgerbøfferveganske pølser, “kød”boller, “kylling”stykkerkebab-lignede kød og meget mere – alt sammen uden de uhensigtsmæssige stoffer, der gør rødt og forarbejdet kød potentielt sundhedsskadeligt.
Tag fx. et kig på GreenOS.dk for at se hvor stort udvalget er blevet.

Det optimale er naturligvis primært at basere maden på hele planter som bønner, linser, fuldkornsprodukter etc. Men i overgangsfasen eller når tiden eller lysten ikke er til det, er de viste veganske køderstatnings-produkter et langt bedre valg end de traditionelle danske retter med hakket kød, pølser m.v. Langt!

Kom godt i gang med det grønne køkken from anima.dk.

 

 

Gode alternativer til komælksprodukter

 

Jeg anbefaler som udgangspunkt, at voksne drikker vand. Men når man skal bruge et mælkeprodukt, er nedenstående rigtig gode alternativer til komælk. Jeg har kun inkluderet de varianter med tilsat calcium, da disse er de mest næringsrige. Alle produkter fra Alpro er tilsat både calcium, B12 og D-vitamin. Der står for det meste på forsiden, om produktet er tilsat calcium.
Soyayoghurt er ideelt både til morgenmad, dessert og som basis for cremede dressinger. De er ret tykke i konsistensen, og derfor behøver de ikke drænes først.

 

 

Gode alternativer til kød

 

Hvorfor spise noget, der ligner og smager af kød, men som ikke er der? Det undrer mange sig over. Hvis man har fravalgt kød, hvorfor så ikke bare spise kikærter, kartofler, pasta, grøntsager osv.? Det kan man også sagtens. Men siden at fravalget af kød oftere handler om enten etiske, sundhedsmæssige eller miljømæssige årsager – og ikke om, at man ikke bryder sig om smagen – så er det en stor fordel at disse produkter er kommet frem.
Her kan man få smagen af kød uden samtidig at få de uhensigtsmæssige stoffer fra kødet og samtidig få et produkt, der ikke bidrager til samme miljøbelastning og som ikke har bidrager til landbrugsindustrien. Personligt tænker jeg, det er win-win-win!

Gode alternativer til kødpålæg

 

Verdensorganisationen for kræftforskning – World Cancer Research Fund – anbefalede allerede i 2007 i deres omfattende kræft-rapport, at man helt undgik forarbejdet kød. I 2015 blev forarbejdet kød klassificeret som direkte kræftfremkaldende for mennesker, idet der er overbevisende sammenhæng mellem indtag af forarbejdet kød og udvikling af tyk- og endetarmskræft. Det betyder ikke, at man nødvendigvis vil udvikle kræft, fordi man har spist/spiser det. Men det betyder, at det med sikkerhed øger ens risiko.
Hvad betyder forarbejdet kød? Alt slags kødpålæg (skinke, kyllingepålæg, kalkunbryst, leverpostej m.v.), bacon, pølser, hamburgerryg og andet kød, der er saltet, røget og/eller tilsat nitrit/nitrat (E250).

Disse vegetabilske alternativer indeholder salt – men ellers ingen af de potentielt kræftfremkaldende stoffer. Det bedste ville naturligvis være at lave sin egen bønnepostej, men disse produkter er et godt og nemt alternativ til rigtigt kødpålæg.

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

12 + 13 =