ANMELDELSE af den plantebaserede kost
Skrevet af Karin Elrød for Dansk Vegetarisk Forenings
medlemsblad “Vegetaren”
23. December 2016
Danskerne mangler klar besked om konsekvenserne af, hvad vi putter i munden. Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen fokuserer i deres nye bog på de fødevarer, der fremmer sundhed og forebygger sygdom i det hele menneske.
Planter er den optimale kost
Klinisk diætist Maria Felding ærgrede sig over, at de samme myter om kost og sundhed gik igen hos hendes patienter. At kroppen behøver kød for at få proteiner. At forhøjet kolesterol, diabetes og vægttab handler om at undgå kulhydrater. At mælk eller calciumtilskud sikrer stærke knogler.
Samtidig, på hospitalets akutafdeling, stod læge Tobias Schmidt Hansen flere gange med rystede patienter efter en blodprop i hjertet. Når han fortalte dem om studier, der påviser, hvordan plantekost kan ophele karrene, var de oprigtigt interesserede i at høre mere; men det kneb med kilder på dansk.
Der manglede helt enkelt en dansk bog med ren besked om plantekosten gode virkning, siger Maria:
”Der var brug for en bog til alle dem, der ønsker en sundere krop, til alle der i forvejen er interesseret i plantebaseret kost, og ikke mindst til de mange, der har venner og familie med en eller flere af de livsstilssygdomme, der spreder sig som ringe i vandet. Vi har en situation, hvor kostvejledere og medier forvirrer med usammenhængende og ulogiske budskaber. Folk taler simpelthen forbi hinanden. Der er fokus på enkelte egenskaber ved enkelte fødevarer og tilskud uden sammenhæng med, hvad folk ellers spiser. Og det, der slanker, bliver anset for det eneste, der er sundt. Proteinmyten om, at kød er nødvendigt, hænger ved. Folk spiser skyr, som de måske hader – og holder igen med noget, de rigtig godt lide – eksempelvis frugt, fordi de har hørt, de max må spise to styk om dagen”.
Stop med animalsk
Viden er en kæmpe motivationsfaktor, understreger Tobias. ”Mange patienter vil virkelig gerne leve sundt, men de har en forkert opfattelse af, hvad det er. Og så giver de op. Det er kontroversielt at sige, at mennesker ikke har brug for kød, æg og mælk – og at det ikke er godt at bruge kosttilskud som lappeløsninger, når man ikke spiser frugt og grøntsager. Men læger og sundhedsrådgiverne sætter for lave mål. I stedet for at fortælle deres patienter, at de eventuelt kunne spise lidt mere grønt, end de plejer, bør de i stedet sige: Undgå animalske fødevarer. Spis fedtfattig plantekost. Så får du det markant bedre!” Desuden bør de informere patienterne grundigt om, hvad det vil kunne betyde for dem at gøre det. For med den viden er der en god chance for, at folk rent faktisk vil følge rådene og dermed opleve en forbedring af deres helbred.
Maria: ”Når man spørger folk, hvordan de lever, vil de fleste mene, at de lever ”ret sundt”. Vi har skrevet bogen for at få læserne ud af myterne om, hvad der er op og ned i sund-kost-debatten, og fortælle hvad vi mener, når vi taler om en sundhedsfremmende fødevare…”
Tobias: ” … og tage et meget kritisk blik på betegnelsen sund. For sund i forhold til hvad? Fisk er fx sundt i forhold til bacon, men ikke i forhold til bønner.”
Maria: ”I stedet vil vi gerne se på, hvilke fødevarer der er optimale og ikke bare ”sunde” i forhold til nogle, der er værre. Det er dem, som indeholder flest mulige stoffer, der fremmer kroppens sundhed og færrest mulige af dem, som får sygdomme til at opstå”.
Bred målgruppe
Maria havde allerede taget hul på at skrive, da hun gennem en klient kom i forbindelse med Tobias. De to besluttede hurtigt at gå sammen om et bogprojekt, hvor de ud fra samme grundforståelse kunne supplere hinanden med faglig ekspertise og erfaring.
Halvandet år efter starten er den her så, bogen. Den plantebaserede kost udkom 1. november på Muusmann’ forlag. En sværvægter på cirka 300 sider, spækket med referencer til studier og andet, som underbygger forfatternes konklusioner. ”Vi udtaler os som sundhedsprofessionelle og derfor er det vigtigt, at vi bakker vores udtalelser op med videnskabelig dokumentation”, understreger Maria.
Forfatterne valgte bevidst at overhøre forlagets råd om at indsnævre deres målgruppe til en bestemt læserskare. De insisterede i stedet på at henvende sig bredt til alle, lige fra alment kostinteresserede til fagpersoner fra sundhedsbranchen. En kommunikationsmæssig stor mundfuld, som forfatterne har formået at gennemføre i et lettilgængeligt sprog med gode forklaringer og behersket anvendelse af de nødvendige fagtermer og fremmedord. Den plantebaserede kost fortjener en god plads på reolen, som en af de fagbøger, man læser og løbende vender tilbage til. Samtidig har bogen med sit høje faglige niveau potentiale til at informere, opdatere og ruske op i læger, forskere, ernæringsrådgivere og fødevaremyndigheder, som har forsømt at følge med udviklingen i viden på kostområdet.
Syv grundsten
Bogen tager udgangspunkt i, hvordan det kan være, at der er så meget forvirring om, hvad der er sund kost, når nu verdens sundhedsmyndigheder i årtier har anbefalet os at spise mere grønt og mindre kød. Mediernes fokus på modstridende studier, højtråbende fortalere for diverse køddiæter samt uansvarlig ageren fra fødevareindustrien har deres del af skylden, melder Felding & Schmidt Hansen ud uden omsvøb. En anden årsag tillægger de, at Danmarks officielle kostråd ikke er udarbejdet ud fra, hvad der er optimal kost for den enkelte dansker, men under hensyntagen til den danske madkultur, hvor man bare antager, at det nok er for svært for folk at stoppe med kød.
Vestens kræft og blodpropper, kroniske smerter, gigt og forhøjet kolesterol betragtes ikke med undren, men som uundgåelige følger af alderdommen, der i bedste fald bliver symptombehandlet. Men der er tale om livsstilssygdomme, der helt kan undgås eller bekæmpes, hvis vi blot ville ændre vores kostvaner, påpeger de to forfattere. De arbejder ud fra syv ”grundsten” for optimal sundhed, der eksempelvis inkluderer et sundt tarmmiljø og et godt antioxidantforsvar. På den baggrund når de frem til hvilke fødevaregrupper, de vil anbefale, og hvilke der ikke gør noget godt eller ligefrem modarbejder en optimal sundhedstilstand. Konklusionen er klar: Kun den plantebaserede kost er optimal!
Hele planten og hele kosten
For alle os, der nu klapper os selv på skulderen i forvisning om, at vi kostmæssigt er på den grønne gren, præciserer Maria og Tobias: Plantebaseret betyder hele planter og ikke forarbejdede produkter som fx sukker, proteinpulver, olier og købejuice. Når man fjerner næringsstoffer og fibre for at isolere sukkeret eller proteinet eller fedtstoffet fra planten, får man et næringsfattigt restprodukt.
De syv grundsten påvirker hinanden både positivt og negativt. Hvis din kost enten fremmer eller hæmmer én af dem, kan den potentielt fremme eller hæmme dem alle sammen. Derfor er det vigtigt at fokusere på hele kosten og ikke kun enkelte næringsstoffer, sådan som fx damebladene ynder at gøre det. Fibertilskud fx hjælper fordøjelsen af ulødig kost, men råder ikke bod på skadelige stoffer i kosten, der også passerer gennem tarmsystemet.
Maria Felding og Tobias Schmidt Hansen fortæller os ikke bare, hvor vi skal hen på den plantebaserede kost. De beskriver også udførligt, hvordan vi skal nå målet på hvert af de syv områder. Fx bør vi spise farverige planter, som har masser af antioxidanter – og ikke spilde penge og kræfter på kosttilskud ud over D-vitamin og B12.
Som konklusion giver forfatterne deres bud på ti nye kostråd, der går en del længere end de officielle ved blandt andet at anbefale en begrænsning eller total udeladelse af både animalske og raffinerede produkter.
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021