(se oprindeligt Facebookopslag her)

 

Pastella – vildledende pastaprodukter?

 

Er du også forvirret over de her grøntsags-pasta-produkter? Så er du ikke den eneste! Ifl. Forbrugerrådet Tænk** er de ligefrem “vildledede”.

 

 

Pastella produkterne er ikke nye, men på det sidste har jeg fået mange spørgsmål omkring dem – for det lyder da lige lovlig fantastisk, hvis man kan få grøntsager, der smager som frisk pasta? Grøntsager er jo først og fremmest langt mere næringsrige, men har også et meget lavere kalorieindhold. Hvilket vel betyder dobbelt sundhed for en brøkdel af kalorierne? Nej..

Det første, jeg studser over, er formuleringen. Grøntindholdet “svarer til” 40 %. Hmn… Dernæst kigger jeg på næringsdeklarationen, der afslører, at kalorieindholdet er det samme som alm. frisk pasta. Ergo kan der ikke være særlig meget grønt i.

Den lille mængde tilsatte grøntsagsPULVER eller PURÉ i produkterne udgør ikke 40 g. pr. 100 g. pasta, og dermed udgør melet altså heller ikke kun 60 %, som man kunne tro.
Grøntsager indeholder jo meget væske, så hvis man dehydrerer 40 g. gulerod el andet grønt, så skrumper det godt ind, hvorved man så kan man tilsætte pulveret/puréen til pastablandingen og skrive, at 26% gulerodspuré + 2 % gulerodspulver svarer til 40 g. i alt pr. 100 g. pastaprodukt. Men man får altså ikke 40 g. mindre reel pasta af den grund, når man spiser 100 g.

Forvirrende, men jo ikke løgn.
At puré og pulver ikke just er det samme som friske grøntsager, er en anden sag..

 

Bottom line – det er ikke her, man skal forvente at få dækket sit grøntsagsindtag. Og selv hvis 40 % af produktet reelt var grøntsager, var hovedingrediensen stadig raffineret hvedemel. Disse produkter kan ikke erstatte rigtige grøntsager, og bør anses for, hvad de er – raffinerede kulhydrater i festlige farver.

Jeg vil foreslå, at man i stedet koger helt almindelig fuldkornspasta og så blander det med hjemmelavet grøntsagspasta i forskellige farver fra frisk gulerod, rødbede, squash osv. lavet med en spiralizer. Kog det evt. for en blødere konsistens.
Så får man en kæmpe stor portion med masser af næring og reelt en brøkdel af kalorierne.

 

Forbrugerrådet Tænks anmeldelse. (scroll lidt ned på siden)
Ekstrabladets kommentar

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage undtagen fredag
Sankt Kjelds Plads 6
2100 København Ø

KLINIK I RUNGSTED - Åben fredage
Rungsted Bytorv 1
2960 Rungsted Kyst

Følg mig på Facebook - og få klar besked og tips om sund kost

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2017

Kontakt

15 + 10 =