(se oprindeligt Facebookopslag her)
Vegansk mælk er bare lidt planter blandet med vand
Endnu en overskrift, der vækker stor opsigt. Men som jeg læser den, bunder den i gængse misforståelser omkring soya og vegansk kost og uoverensstemmelser om, hvad der egentligt bør betegnes som “sundt” .
–Udtalelse:
“For mig virker det forkert at spise en kost, der kræver piller og en stor opmærksomhed på at få de helt rette næringsstoffer. Det ender hurtigt med galopperende ortoreksi..”
Min kommentar:
Den almindelige danske kost kræver i den grad opmærksomhed, hvis den ikke skal føre til sygdom, hvilket illustreres ganske fint ved, at 35 % af voksne danskere har én eller flere kroniske sygdomme. Så at følge en kost, der er forbundet med langt mindre sygdomsrisiko, men dog kræver en B12 pille et par gange om ugen, synes vel næppe “forkert” ligefrem. I min mening langt at foretrække.
–Udtalelse:
(..man kan også klemme sojamælk ned, hvis man…) “..ser igennem fingre med dets tilsatte sukker, tilsætningsstoffer, aromastoffer, fortykningsmidler og de vitaminer og kalkforbindelser, som er tilsat mælken for at give veganerne det, de ikke kan få fra grøntsager.”
Min kommentar:
Den plantemælk, jeg har stående, indeholder: vand, økologiske soyabønner. Bum. Intet andet.
Jeg kunne også have haft en stående med lidt fortykningsmiddel, vitaminer, sukker og andet. Ligesom man kan købe komælk med sukker og fortykningsmidler. Jeg finder det mere “ortoretisk” at være bange for plantemælk grundet vitaminer og aromastoffer, end jeg finder det “ortoretisk” at spise en vegansk/plantebaseret kost. Hvis dagen skulle komme, hvor WHO går ud og advarer mod aromastoffer, så vil jeg naturligvis opfordre til at undgå dem.
–Udtalelse:
“At spise alt det soja med dets muligvis problematiske østrogenlignende effekter synes også at være lidt af et eksperiment.”
Min kommentar:
Nu lever veganere jo ikke af soya. Og myten om østrogenlignende effekter har jeg efterhånden aflivet et par gange, og sætter en uddybet ekspertvurdering fra de store kræft-organisationer i kommentarfelt. Soya indeholder PHYTOøstrogener. Animalske fødevarer indeholder rigtigt østrogen. Hvis ens østrogenniveau skal mindskes, er det de animalske produkter, der bør undgås (og særligt idet de heller ikke indeholder fibre og ofte er fedtholdige, hvilket er med til at øge østrogenniveauet).
Og så er soya forbundet med lavere risiko for østrogenfølsomme kræfttyper såsom prostata (1) (modsat komælk!) og nedsat dødelighed efter brystkræft (2).
Hvis soya er et eksperiment, så er jeg glad for at deltage.
–Udtalelse:
“En plantebaseret diæt er både sundere og smager bedre med lidt æg og ost til og måske en østers i ny og næ. De er proppet med både jern og B12, og så kan de angiveligt ikke føle smerte.”
Min kommentar:
At det skulle smage bedre er jo ikke en objektiv vurdering, så den argumenterer jeg ikke imod. Men sundere??
Man skulle spise godt 150 g. ost eller 3 æg om dagen for at nå behovet for B12 (og dernæst optages hele mængden ikke, så tilskud ville formentligt være nødvendigt alligevel). Det medfølgende mættede fedt, kolesterol m.v. ville være en ret dyr pris for en smule B12 (- som man kunne få “gratis” fra en pille). Så det er svært at argumentere for, at de skulle tilføje noget som helst positivt.
Østers jernindhold er på 3 mg/100 g. Soyabønner indeholder 15,7 mg/100 g. Spiste jeg blot 3 østers (30 g.) ville jeg få over halvdelen af min maximale cadmium-dosis derigennem ( = meget skadeligt tungmetal!!).
Men det er da dejligt at læse, at journalisten prøver at skære ned på kødet 🙂 Det skulle de mange florerende misforståelser omkring vegansk kost helst ikke ødelægge. En total fornægtelse er ikke et så positivt begreb. Jeg vil hellere opfordre til, jo mere grønt jo bedre. Og de mange veganske erstatningsprodukter er slet ikke nødvendige. Hvad er der i vejen med bønner, frugt, grønt, fuldkorn og nødder? 🙂
Link til artikel:
http://politiken.dk/mad/ECE3210091/vegansk-maelk-er-jo-fyldt-med-kemi/
* World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research.Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007
** World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research Continuous Update Project Report:
Diet, Nutrition, Physical Activity, and Breast Cancer Survivors. 2014.
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021