(se oprindeligt Facebookpost her)

Vær SUNDHEDSKRITISK i 2019 🔍👀 ✋🏻

 

Når man interesserer sig for ernæring og sundhed, er det desværre nærmest en uundgåelig konsekvens at blive ret forvirret og frustreret fra tid til anden.

For at komme igennem 2019 lidt mindre kost- og sundhedsforvirret, vil jeg prøve at komme med lidt forebyggende råd her. Eller nok mere bare lidt brugbare reminders 

Jeg har også samlet lidt kost-artikler, der ganske fint illustrerer, hvor vigtigt det er ikke at sluge alt “sundhedsinformation” råt.
Bemærk i øvrigt at artikler om kost typisk er negative, når det er gluten, vegansk mad, frugt og grønt, der skrives om. Men når det er noget animalsk, så er de omvendt positive. Læs lidt om hvad dette kan skyldes 

 

FOR AT UNDGÅ SUNDHEDSFORVIRRING – HUSK:

– Medier sælger historier – ikke videnskab.

– Modsatrettede budskaber sælger.
De “bedste” historier er dem, der modsiger gårsdagens, så vi konstant er nødt til at følge med. (Eller den klassiske – “alt hvad vi troede, vi vidste om sundhed, er falsk”…)

– Af samme grund kan det hurtigt føles som om, at forskningen omkring, hvad der er “sundt” at spise, skifter hele tiden. Det gør den ikke. Men man sælger ikke mange bøger, aviser, TV-udsendelser m.v., hvis man ikke kan give folk noget “ny viden” – sand eller ej…

– Der er ingen nyheds- eller salgsværdi i en overskrift/artikel, der blot fortæller den simple sandhed (vi bør spise mere frugt og grønt, drikke vand, spise mindre sukker, salt og mættet fedt – basically følge De ti Kostråd)
I modsætning til én, der fortæller, at bacon, ost, smør, alkohol osv. nu pludselig er sundt…

– Der er langt flere penge i at promovere animalske produkter og industrielt forarbejdet mad (mere herom i mit kommende post) end frugt og grønt.
Derfor læser man ofte, at mættet fedt eller salt nu ikke er så skadeligt alligevel (det forekommer primært i animalsk og forarbejdet mad) men når det handler om grøntsager eller frugt, så er det pludselig kræftfremkaldende, fuld af frugtsukker eller lign.

– Budskaber, befolkningen gerne vil høre, sælger
Ovenstående omkring mættet fedt, bacon osv er gode eksempler. Et andet eksempel er de mange negative artikler om vegansk kost. Det er langt mere interessant at skrive, at veganere har svage knogler, risikerer fejlernæring, lever af GMO soja fra Kina osv. end at skrive, at veganere vist at have lavere risiko for kroniske sygdomme (som ville være det eneste korrekte og ikke mindst passende at skrive om)

– Vær obs på sundhedstrends. Førhen var det “fedtfattig”, “proteinrig” og senere “glutenfri”, der lokkede forbrugerne. Nu er “antiinflammatorisk” det helt store. Men disse ord gør ikke produktet sundere. Antiinflammatorisk har ingen definition, så alle kan kalde deres opskrift, kogebog m.v. antiinflammatorisk, selv uden rigtigt at forstå, hvad begrebet betyder. Hvis du vil vide meget mere om kostens indvirkning på inflammation, vil jeg anbefale at læse Den plantebaserede kost.

– Når du ser/læser/hører noget om ernæring i magasiner, TV, i fitnesscenteret m.v. er det mindst lige vigtigt at være kritisk. Det er heller ikke sikkert, at de råd, du får i en Facebookgruppe, er bedre end dem, du ville kunne få i køen i Netto.

– Også ernæringsprofessionelle kan tage fejl (det er virkelig svært at være helt up to date på alle ernæringsemner hele tiden)

 

At spise en sund kost* er meget simpelt; spis en primært plantebaseret kost, der hovedsageligt består af frugt, grønt, fuldkorn, bælgfrugter, nødder, frø og kerner. Dette er ikke blot min anbefaling, men anbefalingen fra de største sundhedsorganisationer såsom WHO.
Hvis du vil have MEGET mere info om myter, kostråd, plantebaseret ernæring, kostens indvirkning på inflammation, mikrobiota, insulinresistens, blodtryk, hvordan man kan manipulere med forskning, hvorfor kød ikke er en hensigtsmæssig kilde til protein, hvorfor komælk ikke er den ideelle kilde til calcium og meget meget mere, vil jeg anbefale at læse min og læge Tobias Schmidt Hansens bog Den plantebaserede kost.
http://muusmann-forlag.dk/produkt/den-plantebaserede-kost/

 

Rigtig godt nytår 🌠💫🌟🌿 

 

* her defineret som en næringsrig, sygdomsforebyggende kost. “Sund” har heller ingen definition – derfor endnu et ord, der skal tages med et gran salt.

 

Gode eksempler på sundhedsforvirring i medierne

 

NEJ – Bacon og andet forarbejdet kød er stadig sundhedsskadeligt
– læs mere fra WHO her

 

 

Vi bør absolut begrænse både mættet fedt og salt
– læs mere her

 

 

Læs Fødevarestyrelsens udmeldning om denne sag her

 

 

Spis roligt asparges – læs mere her

 

 

 

Nyeste skræmmekampagne mod vegansk kost
– læs min kommentar her

 

 

 

Danskerne spiser i forvejen alt for lidt frugt – 3 stk. dagen bør være minimum
– læs mere her

 

 

 

Nej, vegetarisk kost går ikke ud over knoglerne
– læs mere her

 

 

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

8 + 10 =