Ny rapport fra Sundhedsstyrelsen
Det er blevet mere normalt at være overvægtig end normalvægtig
I 2010 var 47% overvægtige. Nu er tallet steget til 51%. Det er et af resultaterne fra en ny rapport* fra Sundhedsstyrelsen, som jeg har opsummeret nogle af hovedpunkterne fra nedenfor:
➢ 35,6 % af danskerne har min én langvarig sygdom/helbredsproblem. De hyppigste er allergi, slidgigt og forhøjet blodtryk.
➢ 51 % er moderat eller svært overvægtig og hver 6. er svært overvægtig (BMI ≥30)
➢ 15,9 % har et usundt kostmønster*. Blandt disse angiver 56,1 %, at de gerne vil spise mere sundt.
➢ der ses 140 ekstra dødsfald årligt hos dem, der spiser < 100 g. frugt om dagen
➢ der ses 170 ekstra dødsfald årligt hos dem, der spiser < 130 g grøntsager dagligt
➢ 16,9 % af befolkningen ryger dagligt, og 5,5 % ryger ind i mellem
➢ 14.000 dødsfald årligt er relateret til rygning/tidligere rygning
➢ 3000 dødsfald årligt er relateret til alkohol
At det nu er mere normalt at være overvægtig end normalvægtig kalder i den grad på intensivering af forebyggelsestiltag og ikke mindst behandling – og langt bedre formidling af disse.
Jeg taler naturligvis ikke om endnu flere slankekure og vægttabsbøger….Hvis disse var løsningen på overvægt, ville der ikke blive trykt en ny bog hver uge. Og hvis det blot handlede om at tælle kalorier, ville problemet for længst være løst.
Jeg håber i stedet, der vil komme flere seriøse tiltag, der kan gøre det nemmere at leve sundere.
Jeg tænker bl.a. på offentlige oplysningkampagner, der bl.a. kan sætte fokus på vigtigheden af frugt og grønt og gøre op med de mange myter, der gør vægttab mere forvirrende (såsom myten om at man absolut SKAL spise morgenmad, også selv om man ikke er sulten – selvfølgelig skal man ikke det!).
Politisk kunne nedsættelse af moms på frugt og grønt være en hjælp, som Alternativet har foreslået.
Arbejdspladserne kan også gøre meget ved at begrænse udbuddet af søde sager (hvorfor ikke efterligne børnehavernes nul-sukker-politik?), have frugtordning inkl. friske grøntsagsstave hver dag, sørge for en mere grøn kantine (uden ostebord! .. og uden kødpålæg, nu vi er i gang).
Supermarkederne kan hjælpe ved at have opskriftshæfter liggende i grøntafdelingen sammen med tips til nem tilberedning af de lidt mere usædvanlige grøntsager, plakater m. motiverende info om fordelene ved mere frugt og grønt, undgå slik i børnehøjde og ved kassen, tilbyde overmoden frugt gratis til børnene. At samle brød og morgenmadsprodukter med fuldkornsmærke i den ene ende af hylderne ville også hjælpe forbrugeren.
Osv. osv. osv.
** Usundt kostmønster: Generelt meget usunde kostvaner, typisk med et lavt indtag af frugt, grønt og fisk, samt et højt indtag af fedt, især mættet fedt. Gruppen er kendetegnet ved, at den følger få eller ingen af Fødevarestyrelsens kostråd.
*
Læs hele rapporten her:
https://www.sst.dk/…/…/73EADC242CDB46BD8ABF9DE895A6132C.ashx