(se oprindeligt Facebookopslag her)

Eksperter om de nye amerikanske kostråd:
pinligt resultat af lobbyisme!

 

Hver 5. år publiceres de nye kostråd/retningslinjer i USA (Dietary Guidelines for Americans), som fungerer som fundament for USA’s officielle kostråd, ernæringsuddannelsesprogrammer – og materiale, skolemåltider og kostpolitik landet over og anvendes af sundhedsprofessionelle, industrien og ikke mindst forbrugerne. Alt officiel ernæringspolitik- og kommunikation skal være i overensstemmelse med disse retningslinjer.

 

 

I denne måned udkom de nye retningslinjer, og en storm af (vrede) reaktioner har fulgt. Særligt fra sundhedsorganisationer, der ligesom American Institute for Cancer Research er utilfredse med, hvor stor magt industrien har haft over de endelige retningslinjer.

Især manglen på direkte råd om at skære ned på kødindtaget vækker debat. I lyset af WHOs nye rapport er det utroligt, at det råd ikke inkluderes! Derudover er det meget gennemgående, at hver gang vi skal øge indtaget af noget, er det fødevarer, der tales om, men når vi skal skære ned på noget, er det ”næringsstoffer”, der fokuseres på, fx. mættet fedt, kolesterol, salt (som burde være ost, kød, æg, junk). Budskabet til befolkningen går tabt, men “til gengæld” bliver ingen industri trådt over tæerne….. Politik over evidens.

Et lille udpluk af reaktionerne fra de mere anerkendte læger og forskere:

”The 2015 Dietary Guidelines for Americans, just released today, are a national embarrassment. They are a betrayal of the diligent work of nutrition scientists, and a willful sacrifice of public health on the altar of profit for well-organized special interests.”
David, L. Katz, MD. director of the Yale University Prevention Research Center

“The dietary guidelines promote consumption of red meat as long as it is lean, which is not what the science supports. There is strong evidence that red meat consumption increases risk of diabetes, heart attacks, stroke, and some cancers (especially processed meat), and there is not good evidence that this simply due to the fat content. This appears to reflect the powerful influences of the beef industry. Unfortunately, the public is being misled.”
– Walter Willett, Head of the Nutrition Department at Harvard School of Public Health

“From my standpoint, Congress has caved in to the will of special interest food groups. If the Guidelines really focused on dietary patterns, they wouldn’t pussyfoot. They would come right out and say: eat less meat, cut down on sugary, eat less processed and junk food. Why don’t they? Politics, of course.”
– Marion Nestle, PhD, MPH, Department of Nutrition, Food Studies, and Public Health, New York University

Physicians Committee for Responsible Medicine har lavet en kort gennemgang af retningslinjerne her, man med fordel kan læse.

Sidste år havde forskere, læger, ernæringsspecialister samt repræsentanter fra fødevareindustrien (…) fra hele landet mulighed for at give deres udsagn og anbefalinger om, hvordan retningslinjerne burde udformes. Kan ses her:  (Tryk på Chapter 2 – Oral Public Testimony)
Bemærk, hvor stor forskel der er blandt de udsagn, der kommer fra ernæringsspecialister og dem, der kommer fra repræsentanter fra fødevareindustrien (!). Det kan kort opsummeres ved blot at lytte fra 1.28 og høre de næste to repræsentanter. Hhv. en frivillig læge med solide objektive argumenter mod bl.a. mejeriindustrien, og dernæst en repræsentant fra the National Dairy Counsil… Det er direkte komisk. (tragisk komisk nok nærmere..)
Andre highlights, der er værd at se:
1.44. Susan Levin, RD (diætist), Physicians Committee for Responsible Medicine
17.17 Michael Greger, MD
2.19 Milton Mills, MD

Den officielle opsummering af the 2015 Dietary Guidelines lyder som følger:
Der opfordres til at følge et “sundt” spisemønster, hvilket ifl. dem inkluderer

  • alle slags grøntsager, mørkegrønne, røde, orange, bælgfrugter, stivelsesrige grøntsager m.v.
  • alle slags grøntsager, mørkegrønne, røde, orange, bælgfrugter, stivelsesrige grøntsager m.v.
  •  frugt, særligt hele frugter
  • kornprodukter, min. halvdelen fra fuldkorn
  • fedtfri eller fedtfattige mejeriprodukter, inkl. mælk, yoghurt, ost og/eller beriget soyamælk
  • spis en variation af proteinrige fødevarer, inkl. fisk, magert kød og fjerkræ, æg, bælgfrugter og nødder, kerner og soyaprodukter
    -olier
  • Begræns: mættet fedt, transfedtsyrer, kolesterol og salt.

Alle detaljer kan ses på deres officielle side om kostrådene her.

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

4 + 11 =