Lad os tale lidt om myter
Når man lægger kosten om, bliver folk omkring én ofte nysgerrige og spørger ind. Inkluderer ens kostomlægning at man nu prøver at minimere indtaget af kød og mælk, så kan mange også reagere med bekymring. Hvad så med protein og jern? Og calcium? Nævner man her soyabønner eller soyamælk som kilde, følger endnu flere spørgsmål og bekymring.
Vi er vokset op med en opfattelse af, at protein og jern fås fra kød, calcium fås fra mælk og dermed en tro på, at vores knogler og muskler ikke vil kunne klare sig uden de produkter. Det er dog en opfattelse, der stammer fra kultur og ikke fra videnskab. Når vi kigger rundt i verden, og ser hvad andre befolkningsgrupper spiser, kan vi godt se, det ikke giver mening.
Reelt burde disse næringsstoffer ikke få mere opmærksomhed end de mange andre essentielle stoffer såsom C-vitamin, B1-vitamin, jod, zink, selen osv. Men det gør de desværre alligevel. Faktisk så meget at frygten for at komme i mangel er en betydelig årsag til, at folk er tilbageholdende med at skære ned på kød og mælkeprodukter.
I det følgende har jeg derfor vist, at planter er rige kilder til både protein, jern og calcium – foruden en lang række gavnlige plantestoffer, som ikke fås gennem kød eller mælk. Der er altså ingen grund til bekymring ved at udelade de to fødevaregrupper. Tværtimod er der gode grunde til at vælge planter i stedet.
Nederst gennemgår jeg myterne om soya og brystkræft, så du kan se, at du roligt kan inkludere sunde soyakilder i kosten, og med fordel kan bruge (calciumberiget) soyamælk og tofu i stedet for komælk og kød.
Klik på de små billeder for at se pdf-filerne eller få en uddybning. Og følg mig på min Facebookside her for meget mere info.
Proteinmyten
Jeg husker fra min barndom tydeligt min tante sige, at hvis man kun spiste spaghetti, så fik man spaghettiarme (min fætter kunne ikke lide kød). Et godt eksempel på vores indgroede opfattelse af, at det kun er kød, der giver protein.
Vi vil jo kun vores børn det bedste, og lærer dem derfor at spise, som, vi tror, er sundest. Desværre bygger vores madkultur ikke på, hvad der er sundest at spise, og det betyder, at vi desværre ofte selv kan være med til at føre myterne videre.
Muskelmasse kræver protein – ikke kød. Og planter inkl. spaghetti indeholder masser af protein.
Mælk-og-calcium-myten
“Calcium giver stærke knogler”
“Du skal drikke mælk for at undgå knogleskørhed”
Lyder det bekendt?
Det kan synes forunderligt, at disse myter hænger ved, selv efter de tydelige indikationer på, at det ikke kan passe.
Danskerne drikker rigeligt mælk og får endda næsten 40 % over den anbefalede mængde calcium dagligt. Alligevel rammes hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år af knogleskørhed. Samme tendens ses i andre lande – et paradox, WHO kalder “the calcium paradox”.
Stærke knogler fås ikke gennem calcium alene, men gennem et tilstrækkeligt indtag af mange næringsstoffer og i særdeleshed ved at blive brugt (vægtbærende motion m.v.).
Men jeg forstår godt, at mange kan føle sig utrygge ved at udelade mælkeprodukter alligevel. Derfor har jeg lavet disse plancher, der viser, at mange planter er rige kilder til calcium, og nogle endda langt rigere end mælk.
Dernæst indeholder planterne også K-vitamin, C-vitamin-,
magnesium og andres stoffer, knoglerne lideledes har brug for – og som mælk ikke er en god rig kilde til.
En fin og kort artikel skrevet af en amerikansk diætist om disse stoffer, kan læses her.
Jern-myten
Køds indhold af jern fremhæves ofte som en vigtig grund til at spise kød. Jern er et essentiel stof, så naturligvis er det vigtigt. Men det er ligeledes vigtigt at vide, at jernet i kød kan være en af årsagerne til, at kød øger risikoen for bl.a. tarmkræft.
Jern indeholder en særlig type jern – hæmjern. Denne jernform er mistænkt for at kunne skade tarmbarrieren og kan øge dannelsen af frie radikaler. Jern fra planter – non-hæmjern – har ikke disse negative effekter, og alene herudfra er det ligetil at konkludere, at vores jern bør komme fra planter. Og som det ses er det ikke ligefrem en udfordring at få nok udelukkende via planteriget.
Hvis du klikker på det tredje billede, får du en bedre forståelse for, hvorfor jeg anbefaler, at man får dækket sit jernindtag via non-hæmjern fra planter.
Soya-myten
Jeg når sjældent igennem en arbejdsdag uden at møde bekymring omkring soya. Det er et meget følsomt emne, da myten lyder, at soya skulle øge risikoen for brystkræft. Sandheden er dog, at forskningen faktisk peger mere i den modsatte retning.
American Institute for Cancer Research: “Because high levels of estrogen link to increased breast cancer risk, there was a fear that soy foods – and its isoflavones (planteøstrogener)– may increase risk. Yet overall, human studies show soy foods do not increase risk and in some cases, research suggests they may lower it.”
Billedet til venstre påpeger ironien i, at mange bekymrer sig om planteøstrogener, men ikke om de reelle østrogener, alle animalske produkter indeholder (ligesom vi selv gør).
Hvis man ønsker refs og en oversættelse af citaterne på det første billede, så klik her.
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021