(se oprindeligt Facebookopslag her)
1/4 – 1/2 L. mælk eller 125-250 g. grønkål?
HVIS man endelig skulle anbefale én enkelt fødevare for at sikre højt nok indtag af ét specifikt næringsstof (her calcium) – så ville jeg klart anbefale, at det blev opnået gennem en af de absolut sundeste fødevarer, der findes – grønkål!
Ikke alene er grønkål en langt (!) rigere kilde til ikke blot calcium, men godt alle vitaminer og mineraler end mælk – den kommer også fuldstændig pakket med sygdomsbekæmpende stoffer.
Når vi tygger/hakker rå grønkål (og broccoli, andre kåltyper m.v.), dannes isothiocyanater. Og hér ligger en stor del af grønkåls sundhedsfremmende egenskaber. Laboratoriestudier har vist, at de kan hæmme de enzymer, der aktiverer kræftfremkaldende stoffer og stimulere de enzymer, der deaktiverer dem. (1) De har vist at hæmme væksten af kræftceller fra bl.a. bryst, prostata, leukæmi og tyktarm, at øge kræftcelledød og hæmme spredning. (2)
Og så er calciumoptagelsen fra grønkål dobbelt så høj som fra komælk. (3)
Med andre ord – grønkål er den suverænt bedste kilde til calcium!???
Der er MANGE gode grunde til at spise mere grønkål. Men som bekendt er jeg ikke fortaler for at spise én specifik fødevare hver dag for at få nok af ét næringsstof. De 275-550 mg. calcium, man får i 125-250 g. grønkål er ca. det samme som i 250-500 ml. mælk. Så sat på en spids er grønkål et fantastisk alternativ med mange sidegevinster. Men ideelt handler det stadig om at få rettet hele kosten, så den ikke mangler calcium, blot fordi man ikke drikker mælk eller spiser grønkål. Man kunne dog nok argumentere for, at grønkål var en sundere lappeløsning end mælk.
Men det er da ikke en særlig praktisk anbefaling? Hvem gider spise grønkål hver dag? Måske ingen, måske mange 🙂 Det er sådan set ikke min sag. Men hvis man ikke i det mindste opfordrer folk til at spise mere af det, så øges chancerne da i hvert fald ikke.
Og så behøves kål slet ikke at være så svært at få mere af. Personligt er jeg nærmest blevet afhængig af min morgen-grønkåls-smoothie-is-ting ?. I dag indeholder den 500 g. grønkål, hvilket principielt overskrider mit calciumbehov med 35%. (Udover kål hælder jeg typisk en håndfuld frisk mynte i, 2 meget modne bananer/1 mango, og så frosne ærter, til det har konsistens som is – efter et tip fra en af jer:) ).
Andre idéer til at snyde mere kål ind i hverdagen: kålchips, lynstegt, hvidløgsmarineret kål, kålsalat, finthakket i en blandet salat, i suppe, sauce, gryderretter, lasagne m.v.. Og så er det nemt lige at smide et par frosne kugler grønkål i sin smoothie. Man behøver bestemt ikke overdrive det ligesom mig 😉 Selv sunde fødevarer kan overdoseres, hvorfor jeg også varierer, hvad jeg propper i.
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021