(se oprindeligt Facebookopslag her)
Hvorfor anbefaler jeg ikke kokosolie?
Kort sagt: Fordi næringsindholdet er for lavt og kalorieindholdet for højt. Væsentligst er dog, at kokosolie er næsten rent mættet fedt og har vist at øge det dårlige LDL kolesterol. Dog ikke lige så meget som smør.. (1).
Alle olier er forarbejdede produkter fra de sunde hele planter, men hvor kun fedtet er ladt tilbage. Olier er altså ikke en hel plante med alle dens kostfibre, proteiner og mikronæringsstoffer og er dermed ikke en “whole food” og plantebaseret fødevare. Dernæst er kokosolie 92% mættet fedt – netop den fedttype, vi bliver anbefalet at skære (meget) ned på.
Så hvorfor alt den hype omkring kokosolie? Svaret er myter..
MYTE : Kokosolie slanker
FAKTA:
Ingen fødevare slanker. Færre kalorier “slanker”. Og dette opnås nemmest ved bl.a. at vælge de mest mættende, kaloriefattige fødevarer, dyrke motion, ændre sine vaner og prøve at lade mad være næring og ikke hygge/trøst/høflighed/
MYTE: Kokosolie kan kurere Alzheimer’s
FAKTA:
Indtil nu kan intet kurere Alzheimer’s. Og da slet ikke kokosolie, der er en koncentreret kilde til mættet fedt, der er forbundet med øget risiko (2).
Et kostmønster, der ligner den traditionelle middelhavskost er derimod forbundet med nedsat risiko (3) og bedre overlevelse efter diagnose (4).
MYTE: Kokosolie er godt for kolesteroltallet
FAKTA:
Kokosolie kan øge LDL kolesterol og er dermed en risikofaktor for udvikling af hjertekarsygdom. Det er sandt nok en tand bedre end smør (ikke noget, jeg ville prale af..), men skulle man vælge en olie, ville raps- eller olivenolie være langt bedre. Selv solsikkeolie ville være bedre. (Jeg vil stadig ikke opfordre til at bruge dem).
En fiberrig kost fattig på mættet fedt er godt for kolesteroltallet.
Hvorfor denne forvirring?
Kokosolie er lidt af et buzzword, og det vrimler med sider, der advokerer for brugen og hævder, det er godt for nærmest hvad som helst. Og så er det jo blevet lidt af en industri også.
Forvirringen er formentligt startet, fordi kokosfedt også indeholder de såkaldte mellemkædede fedtsyrer (MCT). De opfører sig anderledes end andre mættede fedtsyrer, og derfor hævdes kokosolie at have særlige egenskaber og fx. bidrage til vægttab, ikke øge kolesteroltallet m.v.. Men andelen af MCT i kokosolie er reelt ret lille, og derfor kan man ikke sammenligne studier med ren MCT og så madlavning med kokosolie.(5)
Alt dette betyder ikke, at en smule kokosolie i en ellers sund kost vil få LDL kolesterolet til blive for højt. Som altid er det hele kosten, man bør se på.
Jeg mener blot, det er vigtigt, at man ikke anvender kokosolien, fordi man tror, det er sundt. Det er det ikke. Og jeg vil ikke opfordre til at bruge det.
Kilder
(1) https://
(2) https://
(3) https://
(4) https://
Lidt mere om kokos fra Harvard:
http://
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021