(se oprindeligt Facebookopslag her)
Påstand: ”Bacon er slet ikke så usundt, som mange tror”…
Flere undrer sig efter at have læst de nylige overskrifter i medierne om, at bacon slet ikke er så usundt.
Her er min kommentar:
Først lad os afklare, hvorfor nogen nu mener, at bacon ikke er så slemt, som vi har hørt i så mange år:
Grunden er, at nyere undersøgelse har skabt tvivl om, hvorvidt mættet fedt (som bacon er rigt på) er så skadeligt som hidtil antaget, og denne tvivl er så blevet oversat til, at bacon ikke er så usundt alligevel.
De undersøgelser, der refereres til her, er blevet hårdt kritiseret for alvorlige fejl og mangler, af bl.a. Walter Willett, lederen af Harvards ernæringsinstitut. Men selv hvis de var solide, er der absolut intet hold i påstanden.
Bacon er forarbejdet (processed) rødt kød. Netop den type kød, World Cancer Research Fund og American Institute for Cancer Research anbefaler, at vi fuldstændigt undgår at indtage. Altså ikke kun begrænser, men helt udelukker fra kosten.
Bacon er ikke kun en rig kilde til mættet fedt, men også til nitrat, salt, hæm-jern, carnitin, heterocykliske aminer og kolesterol.
Bacon indeholder ingen kostfibre, antioxidanter, phytokemikalier eller andre sundhedsfremmende stoffer.
Indtag af forarbejdet kød er forbundet med øget risiko for bl.a. livmoder-, blære, prostata-, thyroidea-, spiserørs-, mave-, tarm-, lunge-, bugspytkirtel-, nyre- og testikelkræft samt leukæmi. I 2013 blev det estimeret, at 644.000 dødsfald på globalt plan kunne tillægges et højt indtag af forarbejdet kød.
Skulle man ændre blot én ting ved sin kost, ville mit råd være at først og fremmest alt udelukke forarbejdet kød og heriblandt særligt bacon.
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021