(se oprindeligt Facebookopslag her)
Studievært: “Er det vegansk at amme?”
…..suk… JA, NATURLIGVIS er det det.
At man kan være i tvivl herom (hvilket mange er), tyder på, at det vist er på tide at gøre meget klart, hvad veganisme handler om.
Klippet giver måske også en forklaring på, hvorfor så mange anser veganisme som noget ekstremt, fanatisk eller ligefrem vanvittigt. For det havde det uden tvivl været at fornægte sit spædbarn den modermælk, der er skabt til at ernære det.
Veganisme handler om at undgå udnyttelse af dyr. Amning er det mest naturlige i verden, og det lider ingen dyr under. (at malke en ko er ikke amning).
Veganisme er defineret som:
At leve vegansk er en måde at leve på, hvor man søger at undgå (så vidt som muligt og praktisabelt) alle former for udnyttelse af og grusomhed imod dyr til føde, tøj og andre formål.
Dvs. veganere lever af vegetabilske fødevarer og søger så vidt muligt, udover kød, fjerkræ, fisk, skaldyr og biprodukter fra slagtning, at undgå animalske produkter som mælk, æg, ost, læder, pels, uld, honning, produkter testet på dyr, m.v.
Veganisme handler ikke om at være fanatisk, men om at gøre en forskel, hvor man kan. Det handler heller ikke om ens egen sundhed. Og det handler heller ikke om at vide, hvad man gør, hvis man en dag skulle strande på en øde ø.
Det handler i alt sin enkelthed om at prøve at gøre det bedste for dyrene.
Som mange af jer ved, har jeg levet vegansk i 12 år. Det er et etisk valg. At jeg også i den tid har spist primært hele planter er et valg, jeg tog ud fra et sundhedsmæssigt syn.
Af samme grund er det ikke en vegansk, men en plantebaseret kost/kost bestående primært af hele planter, jeg anbefaler.
Jeg oplever ofte undren over, at mange veganske opskrifter indeholder sukker, hvidt mel osv.
Jeg ser også, at folk undrer sig over, at veganere spiser fake meats eller andre produkter, der imiterer animalske produkter.
Igen – fordi at veganisme handler om at passe på dyrene og ikke om sundhed eller om at undgå ting, der smager af eller ligner kød/ost/æg. Det er dyrene nok ret ligeglade med. Fake meats gør det desuden langt lettere at begrænse indtaget af særligt rødt kød, hvilket der også er store sundhedsmæssige fordele ved. For ikke at nævne de miljømæssige.
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021