(se oprindeligt Facebookopslag her)

 

“If you want low fracture rates – don’t drink the milk.
Take your cow for a walk”

– Walter Willett, MD. former chair of the Nutrition Department, Harvard School of Public Health

 

 

Dette er en af mine slides fra et foredrag, jeg holdt i mandags.
Hovedemnerne for mine foredrag varierer meget, men noget jeg næsten altid kommer ind på, er ernæringsmyter, og hvorfor det er så forvirrende at prøve at følge med i, hvad der er “sundt” at spise.

Den gængse opfattelse af, at vores knogler bliver/forbliver stærke, såfremt vi sørger for nok komælk og/eller calcium er en af de myter, der kan få alvorlige konsekvenser.
For om end mælkeprodukter er rige kilder til calcium, som vores knogler bestemt har brug for, er det ikke ensbetydende med, at mælk/calcium beskytter mod knogleskørhed. Og tror man det, er der risiko for, at man lægger mindre fokus på de tiltag i hverdagen, der reelt ville styrke ens knoglemasse og beskytte mod brud.

Citatet fra Willett har fundament i resultater fra bl.a. nogle af de største ernæringsstudier, heriblandt Nurses Health Study og Health Professionals Follow-up Study. Her fandt han og de andre forskere, at der ikke var sammenhæng mellem indtag af mælkeprodukter/calcium og risiko for knoglebrud. Noget, der i stedet så ud til at virke betydeligt beskyttende var: fysisk aktivitet – særligt gåture. (1,2).
Derfor er hans konklusion, at det især er her, fokus bør lægges. Altså på at sørge for en livsstil, hvor man bruger/belaster sine knogler.

Udover at citatet er ret sødt, så er det også spot on. De fleste af mine patienter tænker over deres knoglers sundhed, og bekymrer sig ved første møde om at få nok komælk/calcium. Men jeg har aldrig oplevet en patient være bekymret grundet en inaktiv livsstil.

Derfor mener jeg, at denne slags myter er skadelige for vores helbred. Det får os til at lægge fokus det gale sted.
Naturligvis skal man sikre, at kosten indeholder nok calcium såvel som alle de andre essentielle næringsstoffer. Men man skal ikke forvente, at knoglerne forbliver stærke, blot fordi ens calciumindtag er dækket. Det gør de ikke. Ligesom at musklerne heller ikke bliver større blot fordi, man spiser meget protein. Både knogler og muskler skal belastes, og dernæst skal de have de nødvendige næringsstoffer. Og for knoglerne handler det om langt mere end blot calcium. Bl.a. er K-vitamin, magnesium og D-vitamin vigtige – tre næringsstoffer, du ikke finder i mælk.

 


Mere om mælk, calcium og knogler: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/

 


(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9224182
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18065599
http://ajcn.nutrition.org/content/86/6/1780.long

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12425707
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3983666/


Klik her for at læse for mere info om mælk, calcium og andre myter: 

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage undtagen fredag
Sankt Kjelds Plads 6
2100 København Ø

KLINIK I RUNGSTED - Åben fredage
Rungsted Bytorv 1
2960 Rungsted Kyst

Følg mig på Facebook - og få klar besked og tips om sund kost

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2017

Kontakt

3 + 15 =