(se oprindeligt Facebookopslag her)

 

Påstand: “Du får for meget sukker, når du spiser frugt”

 

Jeg studser altid over, at folk kommenterer, når man spiser “meget” frugt. Jeg spiste 3 bananer i formiddags (fordi jeg havde lyst), og der gik ikke mere end 3 sek., før det klassiske spørgsmål blev stillet: “Ej, er det ikke lige lovlig meget sukker, du får der??”

 

 

 

Mange har en opfattelse af, at 3 stk. frugt om dagen er fint nok, men absolut ikke mere end det. Og helst små frugter i øvrigt.
Det ærgrer mig, at denne max 3 pr. dag tankegang er så indgroet. For hvad så hvis man er sulten 2 timer før middag, og valget står mellem frugt og kiks? Jeg er dybt alvorlig, når jeg siger, at folk ofte vælger kiksen netop fordi, de allerede har spist 3 stk. frugt den dag og dermed ikke “må” få flere. Måske det er den opfattelse, 6 om dagen kampagnen har givet?

Det er fuldt forståeligt, at man kan tænke i disse baner, for det er jo det, vi konstant hører. Pas på sukker, sukker feder, sukker giver ustabilt blodsukker etc.
Mine patienter fortæller mig endda, at de er blevet frarådet at spise frugt af deres tidligere ernæringsvejledere (!?!)

Min kommentar:
Først og fremmest – frugt er ikke lig med frugtsukker. Frugt er lig med et hav af forskellige beskyttende næringsstoffer, og tro mig, dem er der INGEN, der får for mange af. Tværtimod. At der er lidt frugtsukker blandet ind i mængden, gør kun, at frugten rent faktisk er værd at sætte tænderne i. Personligt er jeg lykkelig for, at der også er sukker i, for ellers havde jeg aldrig gidet spise så meget frugt, som jeg gør.

Det frugtsukker, du får ved at spise frugt, er komplet ligegyldigt i relation til de oceaner af beskyttende næringsstoffer, frugten også – og mere relevant – giver dig.

Uden tilstrækkeligt plantestoffer fra særligt frugt og grønt dagen igennem, kan vi ender i en tilstand af oxidativt stress. Dette betyder, at kroppen ikke har nok antioxidanter til at beskytte os mod skadelige stoffer (frie radikaler), der kan beskadige vores celler, skade vores DNA, kolesterolpartikler og m.m. Oxidativt stress er en medvirkende årsag til åreforkalkning, inflammatoriske sygdomme, kræft, lungesygdom, neurologiske sygdomme, aldringsprocesser m.fl. Læs meget mere om dette i Den plantebaserede kost.

Hvad hvis man vil tabe sig eller har type 2 diabetes? Det ændrer ikke min anbefaling. Tværtimod. Det øger ikke risikoen for diabetes at spise mere frugt. Faktisk viser forskningen det modsatte. Og det er mindst lige så vigtigt at få nok frugt, hvis man allerede har diabetes.

WHO anbefaler, at man ideelt set kun får 5 % af sine kalorier fra SUKKER, hvilket inkluderer frugtjuice, men IKKE frugt. Alle sundhedsorganisationer anbefaler, at vi øger vores indtag af frugt.

Bottom line – spis ALT den frugt, du har lyst til, og nyd at din krop bades indefra i fantastiske og beskyttende næringsstoffer hele dagen igennem. Og anse hellere 3 om dagen som et absolut minimum

 

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

2 + 5 =