(se oprindeligt Facebookopslag her)

 

I de officielle kostråd vægtes madkultur højere end optimal kost

 

Dette interview med projektlederen for kostrådene i Fødevarestyrelsen opsummerer ganske fint, hvorfor jeg ser store problemer ved de officielle danske kostråd (de 10 kostråd).

 

 

Citat fra interviewet:
Vi laver kostrådene ud fra, hvordan den danske befolknings mad normalt er sammensat, mens man i eksempelvis Japan laver vejledningen efter, hvordan de spiser der. Og vi ved fra analyser, at danskerne ofte spiser en eller anden form for kød til deres måltider. På baggrund af det er det vores opgave at rådgive danskerne, så man indenfor en dansk kost kan leve sundest muligt. Og for danskerne vil det med al sandsynlighed ikke give mening, hvis man sagde, at røde kødtyper skulle udgå helt af kosten. “

 

I stedet for at give information om, hvad der er optimalt at spise, formuleres kostrådene ud fra, hvad danskerne kan lide at spise – altså hvad der må tænkes at være realistisk inden for en “normal” dansk kost.

Det er måske forståeligt, at de danske kostråd tager hensyn til madkultur, traditioner og præferencer, men samtidig slører dette fokus billedet af, hvad der reelt er sundt at spise. Det er ikke fair over for de danskere, der gerne vil have en helt objektiv viden om, hvordan de bedst kan forebygge sygdomme og sikre et godt helbred.

Dem, der har fulgt lidt med på min side, er nok ikke i tvivl om, at bælgfrugter (bønner, linser) er en af de sundeste fødevarer, vi har. Alligevel er de ikke specifikt en del af kostrådene, hvorfor man kunne antage, at de slet ikke anbefales.

Omvendt vil Fødevarestyrelsen ikke fraråde forarbejdet kød, selv om American Institute for Cancer Research allerede i deres rapport fra 2007 frarådede ethvert indtag grundet den forøgede kræftrisiko.

I stedet for at være så bange for at fraråde danskerne at spise rødt og forarbejdet kød, så skulle vi måske huske, at der også findes danskere, der prioriterer deres sundhed højere end skinke og hakkebøffer. Og som ønsker at få sandheden at vide, så de netop kan ændre deres kostvaner derefter.

Jeg foreslår, at vi hiver madkultur ud af ligningen, baserer anbefalingerne på evidens, og så lærer danskerne, hvordan man laver falafler! I sidste ende er det jo den enkelte dansker, der bestemmer. Men lad den beslutning være baseret på reelle facts i stedet for en subjektiv og forkødet udgave af, hvad forskningen i virkeligheden viser.

 

Læs interviewet med projektlederen for Fødevarestyrelsens kostråd her:

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage undtagen fredag
Sankt Kjelds Plads 6
2100 København Ø

KLINIK I RUNGSTED - Åben fredage
Rungsted Bytorv 1
2960 Rungsted Kyst

Følg mig på Facebook - og få klar besked og tips om sund kost

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2017

Kontakt

5 + 3 =