Endelig!
– DE OFFICELLE KOSTRÅD ER BLEVET PLANTEBASEREDE
(Obs: rabatkode til ‘Den plantebaserede kost’ til slut 🙂 )
Skrevet af Tobias Schmidt Hansen og Maria Felding
Januar 2021
D. 7 januar kom Fødevarestyrelsen ud med nye officielle Kostråd. De 10 gamle kostråd blev skåret ned til 7, og for første gang nogensinde er der nu et direkte råd om at spise plantebaseret.
Det første råd lyder:
Danmark har nu endelig fået kostråd, som er langt mere evidensbaserede og bæredygtige.
De nye kostråd er endnu mere grønne, end vi havde turdet at håbe på. Vi er så glade og taknemmelige for, at Fødevarestyrelsen har turdet at vise mod og omfavne den store mængde forskning, der understøtter, at en plantebaseret kost er den mest sundhedsfremmende kost.
Rådene er ikke bare blevet lidt mere plantebaserede, de er faktisk blandt de mest progressive og grønne kostråd i verden!
Vi har lige siden udgivelsen af “Den plantebaserede kost” i 2016, været kritikere af de gamle kostråd. Dette bl.a. idet, vi fandt det problematisk, at de i så høj grad tog udgangspunkt i dansk madkultur, frem for hvad der var den mest sundhedsfremmende kost.
En kritik, som vi også fremførte i vores kronik i Information i januar 2017, som direkte hed “De officielle kostråd burde anbefale en plantebaseret kost”.
Dengang blev vores synspunkter anset om ekstreme. Men nu er tiden heldigvis en anden.
Sådan er de nye kostråd blevet til
Fødevarestyrelsen har i denne omgang valgt en helt anden tilgang end tidligere til udformning af kostrådene. De har taget udgangspunkt i EAT-lancet rapporten fra 2019. I den rapport havde nogle af verdens førende forskere, ledet af professor Walter Willett fra Harvard, regnet på, hvordan det var muligt at strikke en kost sammen, som både kunne sænke forekomsten af livsstilssygdomme og som var bæredygtig både i forhold til klima og til den befolkningsstigning, som verden står over for i de kommende årtier.
Rapporten trak i sin tid overskrifter for at sige, at det maksimale indtag af rødt kød pr. dag burde være 14 g., og at indtaget af bælgfrugter skulle være langt højere end i dag.
På baggrund af EAT-lancet har Fødevarestyrelsen så forsøgt at udarbejde en dansk variant af en plantebaseret kost, der stadig til en vis grad tager udgangspunkt i dansk madkultur og som samtidig lever op til anbefalingerne for de forskellige næringsstoffer uden brug af tilskud.
Det har medført råd, der langt hen ad vejen minder om dem, som vi fremsætter i Den plantebaserede kost. Navnligt at der skal spises markant mindre kød, at vi dagligt bør spise både nødder, kerner, bælgfrugter, fuldkorn, frugt og grønt, og at vi skal spare på salt, sukker og fedt.
Vores råd adskiller dog sig fortsat på flere områder.
Vi vurderer, at der med fordel kan skæres endnu længere ned for de animalske produkter, og at B12 og D-vitamin (og for mange også jod og selen) derfor skal fås fra tilskud. Ligesom vi anbefaler, at omega-3 fås fra plantekilder eller algebaserede tilskud, frem for fisk.
Nogle vil måske være uenige i, at de nye kostråd er “plantebaserede”, fordi der stadig anbefales fisk og fordi, Fødevarestyrelsen skriver, at en mindre mængde kød og mejeriprodukter er passende. Her er det vigtigt at huske, at plantebaseret ikke er det samme som vegansk. Plantebaseret betyder, at kosten er centreret omkring planter – frugt, grønt, fuldkorn, bælgfrugter, nødder, kerner og frø. Ikke at den udelukkende består af disse.
Fødevarestyrelsen bruger selv begrebet “plantebaseret” i udformningen af kostrådene. Faktisk fremgår “plantebaseret” hele 150 gange i evidensrapporten bag kostrådene.
Nedenfor ses de nye officielle kostråd, de gamle kostråd, samt dem vi udformede i “Den plantebaserede kost”.
MANGLER OG UKLARHEDER I DE NYE KOSTRÅD
Selv om de nye kostråd er et stort skridt fremad, så er der stadig punkter, hvor de kunne forbedres. Primært angående hvordan de nye råd kommunikeres, hvor vi desværre frygter, at der ligesom med de tidligere råd vil være en del, som misforstår dem.
I følgende områder havde vi gerne set tydeligere kommunikation:
- Det bør klart fremgå, at rødt og forarbejdet kød er forbundet med helbredsricisi. Det står ingen steder i kostrådene eller på siden om kød altomkost.dk. Tværtimod fremhæves, at kød bidrager med protein, vitaminer og mineraler.
- Man kan nemt komme til at tro, at det er nødvendigt at spise kød. Det lyder faktisk som om, at man bør spise 350 g. kød om ugen i stedet for at se det som en mulighed, og at de 350 g. snarere er et max end en nødvendighed.
Fødevarestyrelsen henviser til deres sider om vegetarer og veganere, hvis man ikke spiser kød. Men man er jo ikke nødvendigvis vegetar bare fordi, man ikke ønsker at spise kød. - Det samme er gældende for mejeriprodukter – her fremgår, at 250 ml. mælk + 20 g. ost dagligt er tilpas. Men det burde gøres klart, at “tilpas” refererer til, hvad der er passende ift en dansk madkultur. Det er ikke kun for at sikre nok calcium i kosten.
Der gives dog råd til alternative calciumkilder, hvis ikke man drikker mælk. - I rådet om at begrænse det søde, salte og fede, mener vi, der mangler fokus på mættet fedt og salt. Der mangler både information om helbredsrisici og gode praktiske råd til at undgå dem, såvel som gode alternativer til de værste syndere, særligt for salt.
Hvor mange gram sukker, salt og fedt om dagen er max?
Hvor er de største saltkilder? Forarbejdet kød og brød er slet ikke nævnt, som er de primære saltkilder i kosten. Det ville give endnu en god grund til at skære ned på kødpålæg og (hvidt) brød.
Et højt saltindtag er den største kostmæssige årsag til tab af leveår på globalt plan, så det undrer meget, at der ikke gøres mere ud af dét råd. - Der mangler gode råd til at spise bælgfrugter. Fødevarestyrelsen har lavet et opskriftshæfte,som kan findes på deres side om bælgfrugter – men det kunne godt trænge til en meget kærlig hånd….
Vi vil i stedet råde til at se på dette glimrende inspirationshæfte fra Dansk Vegetarisk Forening.
Ovenstående kritik ændrer ikke ved, at der er alt mulig grund til at være meget tilfreds med de nye råd. Men der er stadig langt fra anbefaling til handling. Danskere har brug for alt den hjælp, de kan få for at kunne lægge vanerne om.
Derfor er det vist kun på sin plads, at vi giver en rabatkode til “Den plantebaserede kost” , som giver 25 % 🙂
Koden er: nyekostråd (skrevet med småt).
Tryk på linket eller på billedet.
Bogen indeholder naturligvis opskrifter, men det er først og fremmest en bog, der forklarer alt omkring en plantebaseret kost, og hvorfor det er så vigtigt for vores sundhed, at vi lægger kosten om dertil.
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021