(se oprindeligt Facebookopslag her)

 

Danskerne: ligeglade med sundhed eller helt sundhedshysteriske?

 

Nogle mener ikke, at danskerne går nok op i sundhed. Andre mener, at danskerne er så sundhedsfokuserede, at det bliver sygeligt. Sidder man med næsen i statistikker over danskernes sygelighed, så er første tanke forståelig. Men sidder man hver dag over for det enkelte individ, hælder man måske mere til det sidste.
Jeg hører til den del, der møder det enkelte individ, men sundhedshysterisk er ikke det ord, jeg ville bruge. Hvad jeg ser danskerne som er helt og aldeles sundhedsforvirrede og – som konsekvens – opgivende.

 

 

 

 

Jeg tror nemlig ikke, at danskerne er ligeglade. Jeg tror, at alle de modsatrettede budskaber simpelthen forvirrer og demotiverer folk og giver en ”så-kan-det-også-være-lige-meget-attitude”. Dernæst er der langt fra at gå op i sin egen sundhed til at være sygeligt sundhedsfokuseret. Det virker nærmest som om, at lige så snart man går op i, hvad man putter i sin krop, så er man syg og skal i stedet slappe af og drikke noget sodavand.

I stedet for at putte folk i den ene eller anden bås, så er det vel mere relevant at fremhæve det positive i, at danskerne rent faktisk udviser en interesse for deres egen sundhed, og hvordan de kan forebygge livsstilssygdomme. Og dernæst at mindske forvirringen ved at hjælpe dem og vise, hvordan de bedre kan opnå dette ønske i praksis.

At en debat om sund kost ofte ender i en debat om skyr og kokosolie viser for mig netop, at problemet i højere grad ligger i sundhedsforvirring end i, at vi er ligeglade eller alt for sundhedsfokuserede. For hverken mangel på skyr eller kokosolie er årsagen til den høje sygelighed, og var vi ikke så forvirrede, ville dette forekomme logisk, og vi ville ikke bruge tusindvis af kroner på såkaldte superfoods, der ikke er og aldrig bliver løsningen på vores sundhedstilstand.

En sund kost handler ikke om acai-bær, hvedegræs eller chiafrø, eller om at øge/nedsætte indtaget af enkelte kost-komponenter (kulhydrat, protein, gluten m.v.). Det handler om at centrere kosten omkring de fødevarer, der er forbundet med lavere sygdomsrisiko. Og heldigvis er der så mange af dem, at kosten kan sammensættes på utallige måder, alt efter hvilke man bedst kan lide. Dette vil desuden automatisk mindske indtaget af de fødevarer, danskerne med fordel kunne skære ned på.

De mange populære slankekure og uenigheder i kostdebatterne distraherer og fjerner fokus fra, hvor problemet i kosten reelt ligger. Nemlig i danskernes høje indtag af animalske produkter og særligt kød, raffinerede kornprodukter og tomme kalorier og det lave indtag af frugt, grønt, fuldkorn, bælgfrugter og nødder.
It’s that simple.
Og så er der ikke længere så meget at blive hysterisk over.

 

https://www.b.dk/nationalt/eksperter-danskerne-er-blevet-et-sundheds-hysterisk-folkefaerd
https://www.b.dk/nationalt/skyr-og-kokosolie-er-ikke-problemet-dansker-du-er-mere-usund-end-du-tror

Diætist Felding

MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410

KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage 
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø

 

Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost


 

Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien

GENVEJE

ARTIKLER

BLOG

INTERVIEWS

OPSKRIFTER

BEHANDLINGER

BOOK TID

FOREDRAG

BOG

OM MARIA

 

© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021

Kontakt

5 + 5 =