Har du cøliaki eller glutenallergi?
BOOK TIDCøliaki eller glutenallergi
Cøliaki eller glutenallergi betyder, at tyndtarmen ikke tåler visse proteiner, der findes i hvede, rug og byg. En populær samlet betegnelse for disse er gluten. Når du er allergisk over for gluten, er det utrolig vigtigt, at din kost er 100% glutenfri. Selv små mængder gluten kan beskadige tarmslimhinden, og forårsage, at du får svært ved at optage andre næringsstoffer fra kosten. Mange med glutenallergi oplever, at de heller ikke kan tåle laktose (mælkesukker), og det er grundet denne ødelæggelse af tarmslimhinden.
Behandlingen går ud på, at alle med cøliaki skal følge en livslang helt glutenfri kost. Herved vil tarmslimhinden genopbygges, og der vil ikke være nogen øget risiko for følgesygdomme.
Det kan synes uoverkommeligt at skulle skære gluten ud af kosten, da vi i Danmark baserer mange af vores måltider på særligt hvedeprodukter, men også rug. Heldigvis er der mange andre naturligt glutenfrie kornsorter og måder at få de samme næringsstoffer, som der er i fuldkornsrug og -hvede.
Det kræver lidt tilvænning i starten, men her hjælper jeg med at tilrettelægge en kostplan, der sikrer, at du stadig bliver dækket ind og så du samtidig får masser af inspiration til at sammensætte maden uden gluten.
Jeg vil fraråde, at man blot skifter sine almindelige produkter ud med industrielt fremstillede glutenfrie alternativer, fx baseret på hvedestivelse. Her risikerer man at mangle essentielle næringsstoffer, da mange af disse desværre er meget næringsfattige.
Ønsker du en personlig konsultation, kan du booke en tid online, eller ringe/skrive til mig på 22 27 64 63 eller diaetist@felding.dk.
Diætist Felding
MAIL diaetist@felding.dk
TELEFON 22 27 64 63
CVR 35185410
KLINIK PÅ ØSTERBRO - Åben alle dage
Kildevældsgade 83 a st tv
2100 København Ø
Følg mig på facebook - og få klar besked og tips om sund kost
Hjemmeside udviklet af Kasper Rebien
GENVEJE
© Alle rettigheder forbeholdes - Maria Felding 2021